Published On: Uto, pro 7th, 2021

PETRIC: Tražimo vrlo malo, naše su plaće manje od 1000 KM

Srednjoškolci u Županiji zapadnohercegovačkoj ni ovaj tjedan nisu se vratili u svoje klupe iz kojih su izašli 24. studenoga ove godine. Razlog tomu je opći štrajk. Prosvjetari traže potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje plaće, te ističu kako imaju loše uvjete za rad.

Piše: Nikolina Vranjković, Hrvatski Medijski Servis

„Mi tražimo vrlo malo, da nas je čak sram reći koliko to iznosi, ne u postotcima nego, u novcu. Naše su plaće izuzetno male, od svih hrvatskih županija u našoj županiji su prosvjetarima najmanje plaće, a na federalnoj razini smo na osmom mjestu po razini plaće s tim da se naša županija što se tiče razvijenosti nalazi na drugom mjestu odmah iza Kantona Sarajevo tako da postoji jedan strašan jaz i nesrazmjer između naših plaća i količine novca koji se zaradi u ovoj županiji. Mi tražimo minimum od onoga što nam pripada, naše plaće su ispod 1000 maraka, početnik u prosvjeti nema 1000 maraka, ima sad 990“, kaže za HMS predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH Jasminka Petric.

Opći štrajk stupio je na snagu 24. studenoga, a prethodio mu je tjedan koji je bio predviđen kao proces mirenja u kojem nije bilo povratnih informacija od vlade. Prosvjetarima je ponuđeno povećanje plaće od 5%, ali su im plaće prethodno smanjene za 8%.

„Mi smo se nadali da nećemo morati ni početi opći štrajk, jer je od naše najave do početka štrajka postojalo jedno vrijeme koje je trebalo biti iskorišteno za mirenje, no međutim nismo s druge strane dobili nikakav odziv dakle nadali smo se da do štrajka neće ni doći, a isto tako se nadamo da će se što prije završiti, ali je problem što naša županijska vlast ne poduzima ništa, niti nam se obraća“, tvrdi Petric.

Hoće li se srednjoškolci vratiti u svoje klupe u ovom polugodištu? Pitanje je koje se postavlja, jer, ipak, su oni ti koji ispaštaju.

„Mi se nadamo da ćemo se vrlo brzo vratiti u učionice, a ako dođe do toga da se ovo stvarno odulji prvi, glavni i isključivi krivac za takvo nešto je vlada ove županije, jer mi i prije nego što smo krenuli u štrajk upozoravali smo da je ovo trebalo riješiti ranije. Njihova šutnja govori da njima nije stalo, dakle njih nije briga što će se dogoditi s djecom i njihovim gradivom i ovo pitanje bi zapravo trebali postaviti njima“, rekla je Petric./HMS/

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
J007
J007
1 godina prije

Mah kao da ih je briga za djecu i one koji tu istu djecu uče. Ni od jednih ni od drugih ne očekuju previše pa im je svejedno osim što se brinu kome će ih ostaviti na čuvanje ako ovo potraje.

Mećanje
Mećanje
1 godina prije

A ša brišete normalne komentare, peksijaneri ?

Dambo
Dambo
Šta ti kažeš na ovo?  Mećanje
1 godina prije

Probaj na arapskom, sa nekim molitvama iz kuuurana. To sigurno prolazi.

Dambo
Dambo
1 godina prije

Jeste li probali drogu da valjate?