Published On: Uto, svi 30th, 2017

PETRIĆ: Izbora će biti

Predsjedatelj Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH i član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić izjavio je danas u Sarajevu da su bespredmetne spekulacije i govorkanja o tome hoće li biti izbora ili neće.

– Izbora će biti. Ništa se nije promijenilo od posljednjih općih izbora. Sve ustavne i zakonske pretpostavke i obaveze postoje za raspisivanje općih izbora – kazao je novinarima nakon radnog sastanka Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH.

S obzirom na to da nije bilo kvoruma za održavanje sjednice, Interresorna radna grupa je danas održala radni sastanak na kojem je dogovoreno da se za otprilike mjesec dana sastanu te pokušaju privesti kraju posao na pripremi prijedloga izmjena izbornog zakonodavstva.

– Na ovim našim sastancima i sjednicama se otvaraju pitanja, dijele materijali, pribavljaju određena mišljenja i dokumenti potrebni za analizu i odlučivanje. Do tada će to biti sve spremno. I ovi politički subjekti koji su u parlament uputili određene zakonske prijedloge radi ispunjavanja obaveza iz presuda, također će biti načisto s određenim pitanjima, stavovima i procedurom, tako da će svi za jedan vikend doći s izgrađenim stavovima o krupnim pitanjima i nadam se da ćemo u najvećem dijelu završiti taj rad – kazao je Petrić.

Upitan da li će Radna grupa pokušati riješiti važna pitanja u izbornom zakonodavstvu kao što je, naprimjer, pitanje izbora za Grad Mostar, Petrić je odgovorio da će sva otvorena pitanja biti na dnevnom redu i pokušat će se riješiti.

Po njegovim riječima, pitanje Mostara je svaki put na dnevnom redu već godinama.

– Ono je ustavno političko pitanje Federacije BiH. Oni koji odlučuju o Ustavu Federacije BiH i zakonima u Federaciji, oni su dužni da riješe. Na SIP-u BiH je da to rješenje prihvati i provede izbore – smatra Petrić.

Kaže da će sva pitanja, i ona malo manje važna i ona značajnija, biti na dnevnom redu te da očekuje rješenja.

– Usput da ponovim i da podvučem da spekulacije i govorkanja o tome hoće li biti izbora ili neće biti su potpuno bespredmetna. Izbora će biti. Ništa se nije promijenilo od posljednjih općih izbora. Sve ustavne i zakonske pretpostavke i obaveze postoje za raspisivanje općih izbora. Tek kad se oni raspišu, provedu, ovjere, potvrde i formiraju organi vlasti, tek tada dolazi drugi krug izbora gdje može, ali i ne mora biti ako do tada ne bude riješeno pitanje, nastati određeni nesporazum. Ali o tom-potom – kazao je Petrić, te potvrdio da bez obzira na to da li do roka za raspisivanje općih izbora 2018. budu usvojene izmjene Izbornog zakona ili ne, to ne dovodi u pitanje održavanje izbora./Fena/HMS/