Published On: Pet, srp 30th, 2021

PETKOVIĆ: Povlačenje Srba iz institucija BiH je samo prvi korak

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas da je obustava rada svih srpskih predstavnika u institucijama BiH samo prvi korak.

“Mi smo poslali jasnu poruku iz Republike Srpske, a koji će to biti koraci kasnije – hoće li to biti kolektivne ostavke svih i povlačenja iz Sarajeva… Onda ćemo doći u jednu potpuno nefunkcionalnu BiH i možda je to početak kraja BiH”, rekao je Petković za Radio-televiziju Srbije.

On je istaknuo da je lider SDA Bakir Izetbegović, nakon njegovog oca, najveći problem BiH i njenog normalnog funkcioniranja.

Petković je naveo da je Izetbegović svojim izjavama i potakao sve ovo – on je prvi koji je Republiku Srpsku nazvao genocidnom tvorevinom, Srbe genocidašima i rekao da nikada ne može biti suživota, on je taj koji hoće unitarnu BiH u kojoj će živjeti samo Bošnjaci.

“Srbi to nikada neće dozvoliti i ne može ni on niti bilo koji visoki predstavnik koga je poslala međunarodna zajednica da uguši nama slobodu govora, ali i naša nacionalna i vjerska osjećanja”, poručio je Petković.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su u ponedjeljak, 26. srpnja, na sastanku u Banjaluci svako nametanje na razini BiH.

Zastupnici iz Republike Srpske su zbog nametnutih odredaba počeli bojkot rada institucija BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik službeno je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvaća nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Peticiju je do sada potpisalo oko 80.000 građana Republike Srpske.

Narodna skupštine Republike Srpske danas bi trebala razmatrati izmjene Kaznenog zakonika Republike Srpske i donošenje zakona o neprijmjenjivanju odluke visokog predstavnika./Srna/HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x