Published On: Uto, ožu. 7th, 2017

Petir: Odakle to da vjernici nedjeljom idu na misu pa u shopping? Školnik: Pa njih ima više od 90

Tema sinoćnje emisije Otvoreno bio je rad nedjeljom, odnosno zabrana rada nedjeljom. Gostovali su Marijana Petir – zastupnica u Europskom parlamentu, Slobodan Školnik – HUP, Davorko Vidović – HGK, Gordan Črpić – Hrvatsko katoličko sveučilište, Marin Strmota – državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, a iz Zadra se javio Mladen Malta – predsjednik Ceha trgovaca HOK-a.

Državni tajnik Marin Strmota izjavio je da je u sektoru trgovina radi oko 120 tisuća žena. “Kad govorimo ovdje o ženama mi govorimo o majkama, potencijalnim majkama i majkama maloljetne djece. Stručna istraživanja iz područja demografije pokazuju da je to veliki problem, ta nesigurnost majki.”, izjavio je Strmota potvrđujući da je ograničavanje rada nedjeljom samo jedna u nizu mjera za demografsku revitalizaciju.

Petirka kaže da se ovakvim pristupom stvaraju bolesni radnici koji će kasnije pasti na teret zdravstvenog i socijalnog sustava države.

Školnik je kao primjer spomenuo Njemačku, naveo je kako je tamo rad nedjeljom zabranjen, a ona ima najniži natalitet u Europi i najviše razvedenih brakova. Kazao je kako blagajnice u Hrvatskoj rade za iznos od tri do četiri tisuće kuna, a da za nedjelju dobiju 35 posto više te za blagdan 50 posto više.

Opet o vjernicima
Pred kraj emisije dotakli su se i pitanja vjernika.

“Radnici koja radi non stop za 3000 kuna nije smiješno i zabavno kad se ljudi, obitelji koje možda nikad niti ne kupuju, dođu zabavljati u shopping centre.”, rekla je Petir.

“A oko vaše teze da vjernici idu nakon mise u trgovačke lance, ne znam kako to možete zaključiti. Otkud uopće ta informacija da su vjernici ti koji idu kupovati nakon mise… Možda nisu.”, komentirala je Petir.

“Pa što su ako ne vjernici, ako ih u Hrvatskoj ima više od 90 posto”, odgovorio je Školnik.

“Mi smo turistička destinacija i ovo bi stvarno pogodilo naš sektor, pogotovo malu trgovinu”, rekao je Mladen Malta. Tvrdi da postoji velika razlika u mišljenju anketiranih o radu nedjeljom u priobalnim i kontinentalnim županijama. Velika većina u područjima koji gravitiraju turizmu je za rad nedjeljom, kazao je, prenosi HRT.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer