Published On: Pet, srp 5th, 2019

PET POSTO VIŠE NEGO LANI Dijaspora u BiH za prva tri mjeseca ove godine poslala 619 milijuna maraka

Dijaspora je u BiH u prvom tromjesečju ove godine poslala skoro 619 milijuna KM ili za 5% više u odnosu na isto razdoblje lani, i to samo preko novčanih doznaka.

U Središnjoj banci BiH objašnjavaju za Glas Srpske da je bolje imovinsko stanje ljudi koji su već godinama u dijaspori osnovni razlog za povećanje privatnih novčanih transakcija.

– Osim toga, kao razlog povećanja doznaka iz inozemstva, koje su u prvom tromjesečju ove godine dostigle 618,8 milijuna KM, može se smatrati i sve veći broj migranata iz BiH u inozemstvu koji šalju novac kući – naveli su u SB BiH.

Od 2008., kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inozemstva počele su padati i taj trend su imale sve do 2012., od kada se počinju postupno oporavljati. Raniji podaci pokazuju da je svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH rasla, da bi konačno 2017. dosegla razinu iz 2007. kada je stiglo najviše novca. Tako je u 2017. godini dijaspora odriješila vreću i u BiH poslala 2,51 milijardu KM.

Ekonomisti ističu da je povećan priljev novca iz inozemstva logična posljedica masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva s ovih prostora.

Smatraju da je iznos pristiglih doznaka u BiH mnogo veći od podataka kojima raspolaže Središnja banka, jer novac u zemlju stiže i na druge načine i ne prikazuje se kroz transfere. Prema nekim izvorima, najviše novca u zemlju stiže iz Njemačke, a prije dvije godine iz te zemlje u BiH je stiglo oko 180 milijuna KM.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare