Published On: Uto, pro 7th, 2021

PET OSOBA UHIĆENO Akcija SIPA-e zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Sarajevu

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Sarajevu uhitili pet osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin nad srpskim civilima u Hrasnici u periodu od 1992. do 1994. godine.

Uhićeno je pet osoba, a kako saznajemo radi se o Vahidu Alađuzu, Senadu Gadži, Neziru Aganu, Muji Vatrešu i Sulji Hebibu.Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti s područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola “Aleksa Šantić” i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubojstva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubojstava.

“Prema prikupljenim dokazima Tužilaštva, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih povreda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice”, navode iz Tužiteljstva BiH.

U ovom predmetu ostvarena je značajna suradnja s policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i s pravosudnim institucijama R Srbije, s obzirom na to da se dio oštećenih nalazi izvan BiH. Nakon što ispita osumnjičene postupajući tužitelj donijet će odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu, prenosi Klix.ba

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Gost 7
Gost 7
1 mjesec prije

Šta je sa njihovim nadređenim, zapovjedna odgovornost

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Gost 7
1 mjesec prije

A to važi samo za hrvate i srbe a kad treba hapsiti njihove zapovjednike to ne važi za njih Hapse Neku siću eto samo da pokažu kako ioni nešto rade.Sad u svom entitetu mogu raditi šta hoće .Nas hrvate i srbe više se to ne tiće

BosnjaciDolaze
BosnjaciDolaze
Odgovori   Gost 7
1 mjesec prije

To ne postoji što se tice Armije BiH,pojedinci su činili zločine pretezno drogeraši.

djuro
djuro
Odgovori   BosnjaciDolaze
1 mjesec prije

Hebi ga, kod nas se drogirao zapovjedni kadar

djuro
djuro
Odgovori   Gost 7
1 mjesec prije

To vrijedi samo za one koji su imali vojsku, muslimani su bili bagra u kojoj se nije znalo ko pije, ko plaća

Maks
Maks
Odgovori   Gost 7
1 mjesec prije

NEMOJ BA PRAVITI PROBLEME,TO SU FINI LJUDI TI MUSLIMANI.MI SMO SAMI SEBE UBIJALI I PALILI KUCE I PROTJERIVALI.

vitina
vitina
1 mjesec prije

Iznuđeno mazanje očiju nakon gotovo tri desetljeća. Igrokaz za malu djecu.

Kresimir !
Kresimir !
1 mjesec prije

Boze dragi ova OSHUNECENA GOVEDA IZDAJNICKA nikako da skuze da su ih i Eskimi provalili…ne pali vise taj vas igrokaz haalloooooOSUHNECENI JESTE LI BAS TOLIKO GLUPI !!???? A STA JE SA UCENJEM LETENJA ??? NIKO SE NE HVALI DA JE NAUCIO ….STRASNOOOO!!!! 😱😱😱😂😂😂 IZDAJNICKA MARVO LAZLJIVA !!!

Stipe
Stipe
1 mjesec prije

Muslimanski sudovi teka sada otkrivaju muslimanske zločine i hapse svoje zločince, kada se više ništa ne može promijeniti u lažno stečenoj percepciji kako su oni isključivo bili žrtve a ne i zločinci. Tko vas ne zna kao lijek na ranu bi vas stavio, mamu vam pokvarenu.

Bimbo
Bimbo
1 mjesec prije

Kolko će minuta kazne dobiti?

Ni Srbin,ni Hrvat,ni Bosnjak već Bosnjani /Bisanac
Ni Srbin,ni Hrvat,ni Bosnjak već Bosnjani /Bisanac
1 mjesec prije

UZP .Čega se pametan stidi ,time se budala ponosi.E… moj zemljače.