PERU: Učenje o seksu u školi smanjilo broj neželjenih trudnoća

Istraživanja su pokazala da većina mladih Peruanaca ne zna odgovoriti na pitanje o tome kako nastaju bebe. Zato sve više raste broj maloljetničkih trudnoća, te se konačno i razmišlja o uvođenju seksualnog odgoja u peruanske škole, što izaziva određene prijepore u ovoj katoličkoj zemlji

Nema sumnje da je Peru katolička zemlja, bez obzira na nominalnu sekularnost njegova ustava. U školskim učionicama vise raspeća i Isusove slike, a slična obilježja se mogu i naći u drugim javnim ustanovama. Zato se pak o seksu rijetko kada govorilo, i u medijima i u obitelji, a ponajmanje se spominjao u školi, što je ovu južnoameričku državu dovelo do nekoliko zabrinjavajućih statistika, kako javlja njemački tjednik Der Spiegel.

Nijemci se čude što Hrvatska tek sada uvodi zdravstveni odgoj!

Kako javlja DPA, a prenose relevantni njemački mediji, ‘u Hrvatskoj se Crkva pobunila protiv zdravstvenog odgoja’ koji ‘želi uvesti socijaldemokratska vlada’. Kardinal Josip Bozanić je ‘masovno kritizirao vlasti’ zbog programa koji ‘razara čovjeka’, a Crkva je čak za Božić u supermarketima distribuirala letke protiv zdravstvenog odgoja, navodi se u agencijskim vijestima. Ističe se s određenim čuđenjem da ‘dosad zdravstveni odgoj nije bio nastavnog plana’ te napominje kako Vlada ne odustaje od njegova uvođenja unatoč napadima Katoličke crkve.

Većina mladih Peruanaca ne zna odgovoriti na jednostavno pitanje o tome kako nastaju bebe, ali zato proizvode sve više beba – svaka deseta djevojka u Peruu ostaje neželjeno trudna do svoje 19. godine života, a velik broj među njima zatrudni već sa 13 ili 14 godina. Nadalje, tek svaki deseti tinejdžer ima dovoljno informacija o osnovama seksa i pravilnom korištenju zaštite, zbog čega je prije godinu i pol lansiran pilot-projekt seksualnog odgoja u pojedinim peruanskim školama.
Time se naročito željelo pomoći djevojčicama, koje su i inače u lošijem položaju u odnosu na dečke u peruanskom društvu. Naime, trudna djevojka će u većini slučajeva prekinuti školovanja ‘zbog velike sramote’, s obzirom na to da se u tamošnjem društvu osuđujuće gleda na seksualnost prije braka. Stoga se i mnogim djevojkama događa da moraju ponavljati godinu u školi ako zatrudne, dok je do kondoma također prilično teško doći. Za njih se zna da se prodaju u ljekarnama, ali i da neki ljekarnici odbijaju maloljetnicima prodati ova zaštitna sredstva!
Nisu ni svi roditelji oduševljeni uvođenjem seksualnog odgoja u škole, i to onoga koji vrlo direktno – kroz brošure, predavanja i praktične vježbe – objašnjava osnovne činjenice oko seksualnosti. Jedna djevojčica svjedoči kako je dvaput morala nositi roditeljima papir na potpis kako bi je pustili na nastavu seksualnog odgoja, iako bi je doma na pitanja o seksu srezali rečenicom o tome kako je još premlada da zna neke stvari.
Der Spiegel u svojoj reportaži konstatira da, ‘ono što se u Njemačkoj uči u osnovnoj školi, u Peruu predstavlja priličnu tabu temu’, ali da se i to sada mijenja. Za mnoge učenike su slike golih ljudi koje vide u materijalima za seksualni odgoj prve te vrste, s obzirom na to da se peruanski mediji ilustriraju vrlo čedno. Ipak, bez obzira na sve prigovore, rezultati pokazuju da se u proteklih godinu i pol – koliko se provodi program seksualne edukacije u peruanskim školama – počeo smanjivati broj neželjenih maloljetničkih trudnoća.

more recommended stories