Published On: Pon, pro 26th, 2016

LJUTI BORAC PROTIV NACIONALIZMA NESKLON KORUPCIJI: Optužnica protiv Damira Hadžića tereti ga za milijunski kriminal

Nekada najavljivan kao novi lider Lagumdžijinog SDP-a, član Predsjedništva ove stranke, ministar prometa i veza u Vijeću ministara, načelnik općine Novi Grad Sarajevo, Damir Hadžić suočen je s optužnicom za kriminal i korupciju tešku preko milijun KM! Hadžića se s još nekoliko osoba tereti da je za milijun KM oštetio proračun općine Novi Grad Sarajevo. Od ranije se već nalazi u pritvoru.
Tužiteljstvo Županije Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Eseda Radeljaša, Jamine Horo, Nedžada Kapetanovića, Jusufa Čauševića i Damira Hadžića.
Tužiteljstvo ŽS Eseda Radelješa tereti za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zlouporabu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi.
Jasmina Horo tereti se za krivična djela zlouporaba položaja i pranje novca, dok se Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić terete za krivično djelo zlouporaba položaja ili ovlaštenja, priopćeno je iz Tužiteljstva ŽS.
“Dakle, optužnicom Tužiteljstva ŽS terete se da su zlouporabom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu. Potom, nezakonito su proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno. Damir Hadžić tereti se da je iz budžeta Općine Novi Grad nezakonito omogućio isplatu više od milijun maraka Esedu Radeljašu za zemljište, koje je 2006. godine Radeljaš platio Općini u iznosu od 51.340,00 KM.
Počinjenjem ovih krivičnih djela budžet Općine Novi Grad oštećen je za iznos od skoro milijun maraka”, navodi se u saopćenju.
Postupajući tužitelj u optužnici je predložio Županijskom sudu u Sarajevu određivanje mjere pritvora za Damira Hadžića, Eseda Radeljaša i Jaminu Horo, kao i trajno oduzimanje nezakonito stečene imovine, te zabranu obavljanja poziva i dužnosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.
Optužnica je proslijeđena Županijskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.
Ove osobe uhićene su u studenom 2016. u okviru akcije Blok koju je provela SIPA, piše klix.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>