Published On: Sub, tra. 13th, 2019

Pero Mrnarević iz Hrvatske se poklonio žrtvama Ahmića: Ne u moje ime!

Politički aktivist iz Hrvatske i umjetnički voditelj programa Lazareta Pero Mrnarević odao je danas počast žrtvama zločina protiv čovječnosti koje su počinili pojedini pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Ahmićima 16. travnja 1993. godine koji su naknadno za taj zločin i presuđeni.

Mrnarević je prije odlaska u Ahmiće govorio za portal Radiosarajevo.ba.

“Potrebno je da kreatori politike napokon prestanu ignorirati glas građanske i razumne Hrvatske koja želi živjeti u miru, poštovanju i ljubavi sa svojim susjedima.

Put prema tim idealima vodi kroz katarzu, a ona podrazumjeva suočavanje s vlastitim pogreškama, preuzimanje odgovornosti za počinjenje zločine u ime pogrešne politike, a koja je pravosnažnom presudom Tribunala u Hagu okarakterizirana kao ‘udruženi zločinački poduhvat'”, naglasio je Mrnarević.

U konačnici, dodao je, potrebno je i doista raskrstiti sa kontinuitetom politike podjele BiH.

“Ovdje u Ahmićima, gdje je ta politika pokazala svoje najgore lice, gdje je 116 osoba, od kojih čak 32 žene i 11 djece i najmlađom tromjesečnom bebom zvjerski masakrirano, gdje su cijele familije izbrisane samo zbog drugačijeg obiteljskog imena i imena Boga kojem se mole, želim proponentima zločina poručiti ‘Ne u moje ime'”, kazao je Mrnarević.

Tijekom posjete Ahmićima Mrnarević je obišao mezarje u Vitezu na kome su sahranjenje žrtve zločina, Spomen obilježje u Ahmićima i širi lokalitet sela, gdje je u razgovoru sa preživjelim upoznao sa detaljima životnih priča i teških ljudskih sudbina.

Pero Mrnarević odao počast žrtvama u Ahmićima - undefined
FOTO: Radiosarajevo.ba: Pero Mrnarević odao počast žrtvama u Ahmićima

 

Mrnarević je rođen u Dubrovniku 1977., diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, magistrirao je na sveučilištu Cambridge.