PERECIJA: Turski veleposlanik dobio najjači aplauz na Alci

Iako je Turska zemlja koja otvoreno podupire institucionalnu i političku majorizaciju nad Hrvatima u BIH to nije spriječilo Sinjane, poznate po dodvoravnju svakom i pod svaku cijenu da ga pozdrave snažnim pljeskom.

Uz Sinjane su pljeskali i ostali Pereci.

Doista, hrvatska nacija jedinstvena je na svijetu.

U Sinju je poslijepodne počelo trčanje Alke kojim završavaju trodnevne 297. alkarske svečanosti.

Za slavodobitnika Alke natjecat će se 16 kopljanika, umjesto njih 17 kako je prvotno odredio alkarski vojvoda Ante Vučić, budući da alkar Mladen Vučković neće trčati iz osobnih razloga.

Uz trkalište, kojim alkari na konju u punom galopu, oko tri metra dugačkim kopljem gađaju željeznu alku obješenu na konopu, danas su predsjednik Republike Ivo Josipović, Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Leko, Nenad Stazić i Tomislav Čuljak, prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, ministri u vladi, predstavnici Crkve, vojske, lokalnih vlasti te drugi brojni uzvanici, među kojima je Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Zanimljivo je da Alku prati i turski veleposlanik u Hrvatskoj Burak Özügergin.

Prošlost je prošlost. U današnje vrijeme smo vrlo bliski. Danas nisam tu zbog rata i vojske već zbog kulture. Zadovoljan sam što sam tu, kazao je turski veleposlanik nakon upita novinara kako se osjeća u Sinju s obzirom na daleku 1715. kad je bitka za grad Sinj završila porazom turske vojske.

Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18. stoljeća. Datum održavanja se mijenjao, a sada se trči prve nedjelje u kolovozu.

Pobjednik će osim novčane nagrade dobiti i 211 centimetara zelenog sukna. Pobjeda je nekad uključivala i zemlju u sinjskom polju na predjelu barovine, po čemu je prvi dan alkarskih natjecanja i dobio ime.

more recommended stories