Published On: Sub, velj 6th, 2021

Pentagon će razmotriti raspoređivanje američke vojske širom svijeta

Ranije su američki mediji izvijestili da je Pentagon započeo reviziju odluke bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da smanji trupe u Iraku i Afganistanu, kako bi donio odluku o tome koje će postrojbe biti premještene na druga mjesta, a koje će ostati.

Američki ministar obrane Lloyd Austin najavio je u četvrtak da će Pentagon razmotriti raspoređivanje američkih trupa širom svijeta.

“Prema naredbi predsjednika, Odjel će stoga provesti globalnu reviziju položaja, resursa, strategije i misije američkog vojnog otiska”, rekao je Austin u četvrtak.

Dodao je da će se revizija američkog vojnog prisustva u inozemstvu obaviti uz konzultacije sa saveznicima.

“Konzultirat ćemo se s našim saveznicima i partnerima dok provodimo ovaj pregled”, rekao je Austin.

Wall Street Journal izvijestio je prošli tjedan da bi administracija Bidena mogla izvršiti reviziju broja vojnika u Afganistanu i Iraku, napominjući da bi revizija mogla ići gore ili dolje. 

Prema izvješću, preostali američki kontingent možda je premalen za provođenje antiterorističkih operacija i obuku lokalnih snaga. Međutim, slanje dodatnih vojnika bilo bi “politički opasno”, navodi se.

Međutim, glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da administracija još nije odlučila o svom vojnom položaju ni u Iraku ni u Afganistanu.

Prije potvrde u uredu, Austin je rekao da će razmotriti prisutnost američkih snaga na Bliskom istoku kako bi se pozabavili izazovima – “uključujući Kinu i Rusiju”. 

Također je rekao da će revidirati odluku Trumpove administracije o povlačenju značajnog broja američkih vojnika iz Njemačke.

U četvrtak je američki predsjednik Joe Biden službeno objavio da SAD zaustavlja svako povlačenje američkih snaga iz Njemačke.

Prethodna je uprava namjeravala vratiti veći dio povučenih trupa u Sjedinjene Države, a ostatak prekomponirati dalje na istok. 

Planovi su navodno Trumpova reakcija na Berlin, koji nije odredio 2% svog obrambenog proračuna u skladu s NATO-ovim propisima. 

Bivši predsjednik ustrajno potiče saveznike da povećaju svoje proračune za obranu na taj iznos od početka svog predsjedanja 2016.

Njemački dužnosnici upozorili su da će povlačenje američkih trupa naštetiti NATO savezu.

Bivši predsjednik Trump obećao je da će okončati “beskrajne ratove” i dovesti američke trupe kući. 

Tijekom svog predsjedništva Trump je odobrio smanjenje vojnika u Iraku i uspio osigurati mirovni sporazum s talibanima u Afganistanu. 

Godine 2018. iznenađujuće je najavio potpuno povlačenje trupa iz Sirije, koje, međutim, nije ispunio, opravdavajući mali potencijalni ostatak potrebom za “osiguranjem nafte”.

Budući da su većina Bidenovih izbora na ključne administrativne položaje bili dužnosnici iz Obaminog doba s kojima je surađivao, mediji i stručnjaci predvidjeli su da će njegova vanjska politika biti prelazak s Trumpovog “uravnoteženja u moru” na politiku sličnu onoj u Obamino doba, što znači diplomacija i vojna intervencija.