Published On: Wed, Aug 2nd, 2017

PENCE: Trump me poslao da pokažem privrženost SAD-a Zapadnom Balkanu

Mike Pence, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, kazao je da će njegova zemlja podržati svaku od država Zapadnog Balkana da zajednički dođu do bolje budućnosti. Dodao je da ga je američki predsjednik Donald Trump poslao da osobno pokaže privrženost SAD-a Zapadnom Balkanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Pence je na otvaranju Summita Jadranske povelje istakao i da mu je čast što je prvi američki potpredsjednik koji je posjetio Crnu Goru, te čestitao premijeru Dušku Markoviću i njegovoj zemlji na nedavnom ulasku u NATO savez.

“Zapadni Balkan pokazuje raznolikost zapadne civilizacije. To je divan muzej naroda od kojih svaki ima svoju vlastitu povijest, kulturu, jezik i tradiciju i svi zaslužuju da budu njegovani, slavljeni i zaštićeni. Jadranska povelja igra značajnu ulogu u okupljanju Zapadnog Balkana s Europom i savezništvom sa NATO-om i pod vodstvom predsjednika Trumpa SAD će nastaviti podržavati svaku od vas u nastojanju da zajedno dođete do ove budućnosti”, kazao je Pence.

Dodao je da je Jadranska povelja svjedočanstvo privrženosti SAD-a Zapadnom Balkanu i njegovom jedinstvu.

“Pristupanje Crne Gore NATO-u dokazuje da je NATO otvorio vrata i da će ona uvijek biti otvorena za one europske zemlje, koje dijele naše vrijednosti i doprinose zajedničkoj obrani. Dozvolite da vas uvjerim da će Amerika nastaviti da stoji uz vas i da zajednički teže vašoj europskoj budućnosti, bilo da je to ulazak u NATO ili Europsku uniju, jer svaki od tih puteva vodi ka jačoj Europi”, naglasio je Pence.

Američki potpredsjednik je istakao da je Trump nedavno pozvao sve partnere i prijatelje u Europi da zajedno njeguju i obnove privrženost slobodi.

“Vi, vođe ovog regiona, imati ćete dane i mjesece da potvrdite svoju privrženost. Ovo je veliki trenutak koji pruža mogućnost za svaku od vaših zemalja, jer bukvalno svaka od vas je nedavno održala fer nacionalne izbore, a rezultat je bio odraz volje vaših naroda. Pripadate novoj generaciji balkanskih vođa i to je povijesni trenutak progresa za Zapadni Balkan i potičem vas da iskoristite ovaj trenutak na najbolji način. Imate priliku da riješite sve probleme u prošlosti i da okupite narode različitih prošlosti, porijekla i uvjerenja, zajedno u nastojanju da se postignete zajedničko dobro. Možete ojačati vašu ekonomiju, otvoriti put prosperitetu kroz reforme, možete se obračunati s korupcijom i izgraditi odgovornu i transparentnu vladu i ostvariti najveće aspiracije vaših naroda, izgraditi povjerenje među onima koji su investirali u budućnost. Zadatak pred vama traži hrabrost, vaši građani su vam dali povjerenje i vjeruju u vašu sposobnost da im pomognete i realizirate njihove snove i prosperitetu i mirnoj budućnosti”, rekao je Pence.

Ono što je posebno izdvojio je činjenica da će SAD i pod predsjednikom Trumpom nastaviti i dalje podržavati Zapadni Balkan koji preduzima korake prema dobroj vlasti i reformama, Daytonski sporazum i principe koje on predstavlja i dijalog između Srbije i Kosova kako bi se u potpunosti normalizirali odnosi između te dvije zemlje.

Pence se potom okrenuo prijetnjama današnjeg vremena, kojima se prema njegovim riječima svi zajedno trebaju suprotstaviti. Izdvojio je ISIS, kao globalnog neprijatelja broj jedan, zatim Nicolasa Madura i njegovu diktaturu u Venecueli, Sjevernu Koreju i Iran, kao raketne prijetnje njihovih režima, te Rusiju koja, kako je rekao, pokušava iscrtati nove granice silom.

“Ovdje na zapadnom Balkanu, Rusija je nastojala da destabilizira region, potkopa demokraciju i podijeli vas međusobno i ostatak Europe”, naglasio je Pence.

Američki potpredsjednik je najavio skoro potpisivanje zakona o novim sankcijama Rusiji.

Jadransku povelju osnovali su Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama koje su željele da se pridruže NATO-u. Povelja, čiji je službeni naziv “Povelja partnerstva između Makedonije, Albanije, Hrvatske i SAD”, potpisana je u svibnju 2003. godine u Tirani. Crna Gora i BiH su se služben pridružile 2008. godine, dok je Srbija dobila status promatrača.

Domaćini summita u Podgorici su Crna Gora i Makedonija, a uz ove zemlje prisustvuju lideri Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Kosova, Srbije i Slovenije./HMS/