Pence čestitao Dodiku na govoru održanom na summitu u Budimpešti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas u Budimpšeti neformalno se sastao s bivšim potpredsjednikom SAD Mike Pence, javila je RTRS.

Susret je upriličen po završetku 4. Demografskog summita.

Pence je čestitao Dodiku na govoru održanom na ovom skupu i poželio mu uspjeh i sreću u daljem radu.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik danas se obratio na Demografskom summitu u Budimpešti, čija je osnovna tema “Obitelj – ključ stabilnosti”.

Obraćajući se sudionicima Foruma srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zapitao se zašto je problem ako mi želimo imati suverenu državu dodajući da nema države bez obitelji niti obitelji bez države.

Europske države kritizirao je da su sebične i da zbg njihove imigracijske politike mladi ljudi napuštaju BiH.

Moram reći da sebična europska politika “prazni” Balkan koji će se puniti migrantima koji dolaze iz zemalja s različitim kulturama. Pitam vas hoće li se za nekoliko desetljeća Europljani živjeti u Europi? – istakao je Dodik.

Istaknuo je da BiH vjerojatno još dugo neće postati članica EU.

 Zabrinut sam zbog toga što ne znam u kakvoj će zajednici živjeti moja djeca i unuci, hoće li morati otići – naglasio je Dodik.

Dodik je istakao problem Europe kada je u pitanju korektnost i nekorektnost:

Mi svakako nećemo biti primljeni u EU, pa se ja sad ne moram ulagivati. Europa mora promijeniti svoj pristup. Kako je moguće da je politički nekorektno govoriti da je majka žena, a otac muškarac. Јa to ne mogu naučiti, logika mi ne prihvaća. Oni žele nametnuti svoje vrijednosti, a ja bježim od toga – kaže Dodik.

U Budimpešti se održava dvodnevni demografski summit na kojem sudjeluju premijeri brojnih srednjoeuropskih država. Namjera je donošenje zajedničke deklaracije koja bi bila osnova za rješavanje demografskih izazova s kojima je suočena zapadna hemisfera. Pad nataliteta, rast migracija, obiteljske vrijednosti i njihovo nestajanje osnovne su teme skupa čelnika konzervativnih političkih opcija.

Kada govorimo o demografskim problemima s kojima smo suočeni, to zaista postaje pitanje opstanka, ali isto tako i glavno političko pitanje koje moramo što prije riješiti, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.Kao bivši potpredsjednik, kao otac, kao djed, želim zahvaliti svim čelnicima na sudjelovanju i pozivu na ovaj demografski summit koji promiče vječne životne vrijednosti, a to su obitelj i brak – koji su temelj boljega svijeta, poručio je bivši američki potpredsjednik Mike Pence.Europska unija upravo raspravlja o budućnosti Europe. A ja mislim da je ovaj summit najvažniji dio rasprave jer ovdje razgovaramo o najvažnijim problemima koji nas muče, a to je ponajprije demografski pad. To je jedan od najvećih europskih problema, kaže slovenski premijer Janez Janša./HMS/