Published On: Sub, ruj 16th, 2017

Pelješki most gradit će Turci, Austrijanci ili Kinezi

Kineski ponuđač ponudio je cijenu manju za čak 500 milijuna kuna u odnosu na konkurenciju.

Premijer RH Andrej Plenković odbacio je u petak mogućnost da BiH zaustavi izgradnju Pelješkog mosta te poručio kako će se taj projekt realizirati “i u suglasju s bh. stranom”.

”Jednostavan odgovor je – nije”, odgovorio je premijer na pitanje Branka Bačića (HDZ) je li moguće da će BiH zaustaviti izgradnju mosta, a s obzirom na izjave koje stižu iz BiH, odnosno od vodstva SDA i Bakira Izetbegovića.

Pelješki je most, ističe, strateški i općeprihvaćeni projekt, projekt koji ima najveću vrijednost kada je riječ o sredstvima EU koji ga sufinancira s 375 milijuna eura.

”Svi iz Dubrovačko-neretvanske županije znaju što taj most znači” rekao je Plenković, uvjeren kako bi i građani Neuma, pogotovo u turističkoj sezoni, profitirali kad bi postojao alternativni pravac.

Navodeći gabarite mosta – visina 55 metara, prolaz za brodove 200 metara, zapitao se kakav bi to brod trebao ići prema Neumu, a da ne bi mogao proći ispod Pelješkog koji bi samo 10 metara trebao biti niži od onog na Bosporu, piše Večernji list.

”Mislim da ćemo sve što treba s naše strane objasniti našim prijateljima u BiH, realizirati projekt, ugovor o granici iz 1999. godine nije ratificiran, ali to je projekt koji će se realizirati i u suglasju s bh. stranom”, poručio je hrvatski premijer.

Inače, jučer su konačno otvorene ponude za izgradnju Pelješkoga mosta. Talijanski Astaldi i Turski IC Ictas ponudili su da će most izgraditi za 2,5 milijardi kuna, austrijski Strabag je ponudio 2,6 milijardi kuna, a kineski konzorcij, predvođen tvrtkom China Road and Bridge Corporation, dvije milijarde kuna. Cijene su bez PDV-a, a ponude su otvorene u Hrvatskim cestama. Ako je suditi prema ovim informacijama, sasvim je jasno kako će posao dobiti kineski ponuđač jer je ponudio cijenu manju za čak 500 milijuna kuna u odnosu na konkurenciju.

I dok Hrvatska polako, ali sigurno ulazi u projekt Pelješkoga mosta, u Bosni i Hercegovini i dalje traju prepirke o deklaraciji koja je donesena u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. HDZ BiH najavio je kako će tu deklaraciju blokirati u državnom Domu naroda, a zatim je Šefik Džaferović rekao kako se spomenuti dokument uopće neće naći pred izaslanicima Doma naroda.

bljesak.info