Published On: Mon, Jul 3rd, 2017

Pelagićevo: Zapaljena lovačka kuća u Tramošnici (FOTO)

Najcrnje slutnje članova lovačkih udruženja “Jelen” iz Samarevca, “Srne” iz Tramošnice i “Fazana” iz Turića, a svi sa opštine Pelegaićevo jutros su obistinjene. Zapaljena je i do temelja izgorila lovačka kuća, a na pragu je ostavljane i jasna poruka.

Član Lovačkog udruženja “Srna” iz Tramošnice, jutros kada je došao da pokosi travu oko lovačke kuće na mjestu gdje se nalazio objekat zatekao je zgarište.

Anto Knežević, predsjednik Udruženja “Srna” rekao je da je o svemu obaviještena policija koja je izašla na zgarište i počela istragu.

– Pored toga što je načinjena velika materijalna šteta, po gruboj procjeni nešto oko 30 hiljada maraka, sa lovačkom kućom je izgorio i sav naš rad koji na ovom prostoru baštinimo čitav vijek. Svi smo pod velikim šokom, jer smo svjesni da je ugrožena i naša bezbijednost na ovom prostoru- naglasio je Knežević i dodao da on ne zna ko je to uradio.

Makso Maksimović, predsjednik Udruženja “Jelen”, kaže da je nakon nedavno održanog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kome su prisustvovali i predstavnici Udruženja “Prepelica”, načelnik opštine Pelagićevo Simo Stakić, delegat u Vijeću naroda RS Ivo Kamenjašević, te predstavnici udruženja “Srna”, “Jelen” i “Fazan” slutio da će se nešto ovako desiti.

– Kada smo putovali prema Banja Luci, na sastanak, javljeno nam je da su srušene naše dvije čeke. Kada smo to rekli u Ministarstvu, Mirko Davidović, sekretar Udruženja “Prepelica” pitao nas je odkuda nama čeke na njihovom lovištu. Čeke se nalaze na našoj zemlji. Da li će nas sutra i iz kuća pomjerati- pita se Maksimović.

Budući da je riječ o multietničkim udruženjima Maksimović je šokiran porukom koju je vinovnik ovoga djela ostavio na zgarištu.

– Kao Srbin sam posebno zgranut činjenicom da je na zgarištu nađena ubijena kuna., koja u lovačkoj kući nikada nije bila. Svi znamo da je kuna hrvatski smobol i da je hrvatski novac kune. Vinovnik tog nedjela ostavio je jasnu poruku Hrvatima, a i nama ostalim- rekao je Maksimović.

Jozo Vrhovac, iz Udruženja “Fazan”, kaže da su mještani vidno uznemireni i da se plaše za svoju bezbjednost nakon jutrošnjeg događaja.

Vrhpvac vjeruje da će vinovnici ovog nedjela što prije biti privedeni pravdi, te da će se sva agonija oko lovišta uskoro razriješiti, te vratiti mir u opštini.

Simo Stakić, načelnik opštine Pelagićevo upoznat je da je jutros nađeno zgarište lovačke kuće.

– Vjerujte ni sam ne znam šta da radim. Nemam nadležnost da o bilo čemu sam odlučujem. Uskoro će biti sjednica Skupštine opštine na čijem dnevnom redu će se naći i pitanje lovačkih udruženja. Odbornici će se izjasniti šta i kako dalje- rekao je Stakić.

 Podsjećamo, članovi lovačkih udruženja “Jelen” iz Samarevca, “Srne” iz Tramošnice i “Fazan” iz Turića, a svi sa opštine Pelagićevo, odlučili su da tuže Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Ova odluka, kako kažu lovci nije ishitrena, a prije njenog donošenja uslijedio je niz pokušaja da nadležnim ukažu na probleme sa kojim se susreću jer smatraju da  Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva RS i Komnisija za sprovođenje postupka davanja lovišta na korišćenje uopšte nije razmatrala njihovu prijavu na Javnom konkursu o dodjeli sportsko-rekreativnog lovišta “Pelagićevo” na korišćenje, jer su ga dostavila tri lovačka udruženja.

Lovci “Jelena”, “Srne” i “Fazana” već duži period govore da im je bezbjednost ugrožena, da ih gledaju kroz nišan, ruše im čeke, te presreću ih i verbalno napadaju nepoznati ljudi. A o svemu je obaviještena lokalna policija.

Razočarani jer u Ministarstvu nisu naišli na dobru volju da se njihov problem riješi, lovci najavljuju pravnu borbu za ostvarenje svojih prava.

– Ne prihvatamo nikakve ucjene, pritiske, a pogotovo prijetnje ili bilo šta drugo što nije u našem zajedničkom interesu, ma od koga dolazile. Tražimo da se ovaj slučaj riješi zakonito i na dobrobit svih udruženja- zaključuju lovci.

Lovci “Fazana”, “Srne” i “Jelena” upozoravaju da ovo nije samo njihov problem, već i problem lokalne uprave, resornog Ministarstva, koji može izazvati narušavanje dobrih međuljudskih odnosa u multietničkoj sredini, što može uticati da dobro bezbjednosno stanje bude narušeno.

– Svaki pokušaj dogovora je onemogučen od strane Udruženja “Prepelica”, koji je ranije bio organizovan sa načelnikom opštine, tako da nešto slično više ni ne vrijedi pokušavati- zaključuju lovci ” Jelena”, “Srne” i “Fazana”.

Simo Stakić, načelnik opštine Pelagićevo ranije je i sam prisustvovao protestu lovaca organizovanom u Turiću.

– Kao načelnik moram da radim u interesu svih građana. Očekujem da će resorno Ministarstvo razmotriti ove zaključke i donijeti pravednu odluku, te omogućiti svim lovcima sa naše opštine da koriste lovišta- rekao je Stakić tada za portal ogledalo.ba.

Maksimović, kaže da ni u ovoj sezona lova, a za njega i još 180 lovaca, lov je onemogućeno jer su odlukom Komisije izgubili pravo da baštine dosadašnju tradiciju lova staru 100 godina.

– Naša udruženja su ranije pripadala opštini Gradačac, koja je sada u FBiH. Nakon ratnih sukoba, mi smo u novonastaloj opštini Pelagićevo nastavili sa svojom stogodišnjom tradicijom. Podjelom Gradačačke opštine, podijelila su se i udruženja. Mi nosimo naziv “Jelen”, kao što se zove i Udruženje lovaca u Gradačcu. Sva četiri udruženja trebalo bi da imaju isti status i zato je neravnopravno bilo kakvo isticanje Udruženja “Prepelica”- ističe Maksimović.

Podsjećamo nakon bezuspješnih prepiski sa Ministarstvo, lovci tvrde sa su morali podnijeti i prijavu o krivičnom djelu MUP-u RS protiv članova Konkursne komisije za sprovođenje davanja lovišta na korišćenje u periodu od 2015. do 2025. godine i NN službenog lica u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Lovci iz “Srne”, “Fazana” i Jelena” ubjeđeni su da su predložili najbolje uslove za održivo gazdovanje i poboljšanje lovnih resursa i da su za sve dostavili relevantne dokaze, jer im se članovi Konkursne komisije nisu obratili u roku od pet dana po prijemu zahtijeva i ukazali im na bilo kakvu nepravilnost ili potrebu za kompletiranjem dokumentacije.

Tvrde da po završetku raspisanog konkursa nisu obaviješteni od Ministarstva koliko je lovačkih društava bilo prijavljeno na javni konkurs za lovište “Pelagićevo”, šta je opredjelilo Konkursnu komisiju prilikom predlaganja najpovoljnijeg učesnika na konkusu za dodjelu na korišćenje, zbog čega je odbijena prijava udruženih lovaca, te zbog čega podnosiocima prijave nije data mogućnost da imaju uvid u prijave ostalih učesnika konkursa za opštinu Pelagićevo, što im omogućava zakon o pristupu informacijama.

Lovci iz “Srne” smatraju da je ova situacija vezana za opstanak povratnika Hrvata, na opštini Pelagićevo, jer ukoliko im to pravo bude uskraćeno spremni su na iseljavanje.

Riječ je o multietničkom sastavu tri udruženja kojima je jedini cilj razvoj sredine i poboljšanje uslova života opštini Pelagićevo. Prema sadašnjoj odluci lovcima “Fazana”, “Srne” i  “Jelena” onemogućemo je da se bave lovom do 2025. godine. Lovišta bogata zecom, srndaćem, divljim svinjama, fazanima i prepelicom za njih su sada samo za posmatranje, a ističu da će im najteže biti u maju kada kreće sezona lova na srndaća.

– Da bi imali ikakvu mogućnost lova od nas traže da se učlanimo u Lovačko udruženje “Prepelica” koje je dobilo koncesiju Ministarstva. To je nemoguće! Ili da pojasnimo, kao da od političara traže da promjene partiju da bi ostvarili svoja ljudska prava- bolje rečeno stečena prava, koja su im nasilno oduzeta prije dvije godine – kategorični su lovci ova tri udruženja.

Lovci podsjećaju da su predsjednici “Srne”, “Fazana” i “Jelena” imali sastanak sa predsjednikom “Prepelice”, kada je to udruženje dobilo koncesiju na lovište sa namjerom da postignu dogovor.

Lovci iz pomenuta tri udruženja u planu aktivnosti u lovištu “Pelagićevo” predvidjeli su da bi do maja mjeseca prošle godine osposobili pet hiljada jediniki fazanske divljači za potrebe lovačkih udruženja.Planirali su da zaposle tri radnika na poslovima proizvodnje, dok bi ostali lovci imali obavezu da pomognu u organizovanju proizvodnje, čuvanju, kontroli i radu na uzgojnim objektima.

Dalje su predočili Ministarstvu da planiraju da na području Turića, Tramošnjice i treće lokacije, koju bi naknadno odredili, naprave prihvatilište za podivljavanje fazana, te da stvore bazu za zapošljavanje veterinara i drugih stručnih lica, kako bi ovo lovište postalo svjetski brend i svojom afirmacijom obezbijedilo bolji život na ovom dijelu Republike Srpske.

Lovci su Ministarstvu predočili da planiraju i izgradnju streljanje za glinene golubove, te na taj način produžili druženje lovaca i njihove lovačke aktivnosti.Htjeli su da urede prihvatilište i hranilice za divljač, te da kupe odgovarajući broj divljih zečeva, kako bi se stvorili kvalitetniji genetski preduslovi i povećao njihov broj.

Lovci ne mogu da shvate da su Ministarstvo i Komisija odbili njihov zajednički prijedlog, te da im je u interesu razjedinjavanje, a ne ujedinjavanje kojem i cijela Evropa teži. i iz tog razloga boriće se ustavna prava, pa makar o tome presudu donio Sud za ljudska prava u Strazburu.

 

B.G. l ogledalo.ba