Published On: Ned, ožu 31st, 2013

PEJANOVIĆ: Proglasiti Hercegovinu zaštićenim ekološkim područjem

Foto: Dado Ruvić / ReutersRatko Pejanović, Mostarac koji se godinama bori za multietnički Mostar i Hercegovinu i čelnik Srpskog kulturno-prosvjetnog društva Prosvjeta, smatra kako je potrebno “oživjeti institucionalnost Hercegovine kao prirodne regije za koju su vezana tri naroda u Bosni i Hercegovini”, jer to je uvjet da se život normalizira.

“To je uvjet da se život za sve narode vrati u normalu i da ne živimo pod nelogičnim rješenjima prema kojima se Srbi iz Nevesinja moraju voziti pet sati dalje u Banju Luku u bolnicu, umjesto da za pola sata vožnje budu u Kliničkoj bolnici Mostar”, rekao je u razgovoru za agenciju Anadolija Ratko Pejanović, koji se godinama bori za multietnički grad, Hercegovinu i za prava povratnika i suživot. On naglašava kako je razvoj turizma velika šansa za sve koji žive u Hercegovini. “Mislim da se prvo moramo posvetiti stvarima koje će nas uvjeriti da zajednički nastupajući možemo imati puno više koristi od raskošnog potencijala koji imamo. Hercegovina je prirodni dragulj, neiskorišten, as velikim prirodnim potencijalima. Proglasiti cijelu Hercegovinu zaštićenim ekološkim područjem i regijom mogla bi biti inicijacija shvaćanja koliko bi ova regija mogla prosperirati. Od toga bi svi narodi imali koristi i valjda bi svi i shvatili da imaju zajednički potencijal “, smatra Pejanović. 


On navodi kako iskustva iz regije, kao što je uspješnost regije Istre, govore njegovoj ideji u prilog i dodaje kako i “Europa nudi poticaje i rješenja za jačanje regionalizma “. 
“Ali, nemoguće je bez politike i političkih stranaka pokrenuti stvari u tom pravcu, i zato pozivam političke stranke da počnu raditi u ovom smjeru kako bi formiranjem Hercegovine kao regije, svaki narod bio na dobitku, a nijedan na gubitku” , kazao je Pejanović.