PDP pokreće procedure izbacivanja SDA iz Europske pučke stranke

Generalni tajnik Partije demokratskog progresa (PDP) Milko Grmuša izjavio je danas da će PDP poduzeti odgovarajuće procedure pred Europskom pučkom strankom (EPP) ukoliko SDA iz svog rukovodstva pod hitno ne smijeni potpredsjednika Asima Sarajlića i time ne pokaže na djelu da se protivi korupciji na najvišoj političkoj razini.

“Nakon objave audio snimka koji se pojavio u javnosti, a koji je prezentirao član SDA Semir Efendić i koji je optužio potpredsjednika te stranke Asima Sarajlića da trguje svojim utjecajem i obećava radna mjesta u javnom sektoru u zamjenu za podršku na unutarstranačkim izborima, jasno proizilazi da se vrh te stranke u najskorijem mogućem roku mora jasno politički izraziti podržava li korupciju u najvišim političkim krugovima ili ne. Pored toga što u konkretnom slučaju postoji sumnja u postojanje nekoliko ozbiljnih kaznenih djela, ozbiljno su ugroženi i principi Europske pučke stranke sadržani u članku 2. Kodeksa ponašanja EPP-a. Također, kompromitirana je i odredba sadržana u članku 3. točka 1. Kodeksa ponašanja EPP-a koja nalaže strogu odvojenost stranke i javne odgovornosti, kao i odredba sadržana u članku 4. Kodeksa ponašanja EPP-a koja zabranjuje dužnosnicima stranaka koje su dio EPP-a da koriste javne funkcije radi ostvarivanja bilo kakve osobne ili političke koristi”, izjavio je Grmuša, prenosi Radiosarajevo.ba.

Kako je rekao, SDA će morati birati između difamiranih visokih dužnosnika te stranke i europskih vrijednosti sadržanih u Kodeksu ponašanja Europske pučke stranke.

“Nakon sramnog priznanja predsjednika SDA da će “trampiti” eliminaciju stranaca u Ustavnom sudu BiH za ukidanje entitetskog glasovanja, a što je izravna potvrda političke agende stranih sudaca u Ustavnom sudu i njihove veze sa liderom SDA, ovo je drugo snažno priznanje činjenice da dijelovi rukovodstva SDA prosto ne mogu funkcionirati u skladu sa načelima vladavine prava. Zbog toga PDP ne pristaje da mirno koegzistira u EPP-u sa takvom strankom i ako se SDA jasno ne odredi po ovom pitanju, PDP će u skladu sa člankom 6. Kodeksa ponašanja EPP-a, kao i u skladu sa odredbama sadržanim u Internim pravilima Etičkog odbora EPP-a, tražiti da se SDA oduzme status stranke promatrača u EPP-u”, naglasio je Grmuša./HMS/

more recommended stories