Published On: Uto, ožu 17th, 2020

PAVLOVIĆ: Zaraženi pacijent u SKB Mostar ima respiratorne probleme, nije životno ugrožen

Glasnogovornik Stožera civilne zaštite HNŽ, Pero Pavlović, za Dnevnik RTV Herceg-Bosne podijelio je najnovije informacije vezane za pojavu koronavirusa kod pacijenta u SKB Mostar. Istaknuo je da pacijent nije životno ugrožen, ali da ima određene respiratorne probleme. Također, iskoristio je priliku ukazati na važnost odgovornog ponašanja građana kako se ne bi stvarala panika, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Pavlović ističe da su odgovorni ljudi iz SKB Mostar već prije mjesec dana počeli s pripremama s ciljem kako odgovoriti na situaciju koja nas je upravo zadesila. Ponovio je kako je kod jedne osobe nalaz pozitivan, dok je kod druge osobe za koju se sumnja na zarazu koronavirusom nalaz za sada negativan.

„Dogodilo se danas i već su poduzete ozbiljne mjere. Svi koji su bili u kontaktu s ovim osobama su su kontaktirani i na njima je izvršen epidemiološki nadzor. Kod bližih kontakata ovih osoba su uzeti nalazi i oni će se testirati. Kompletnu sliku imat ćemo u narednih 24 ili 48 sati“, kazao je Pavlović dodajući da nalazi referentnog centra iz Sarajeva za ovu dvojicu pacijenata još nisu pristigli, ali da se to očekuje tijekom noći ili sutra ujutro.

Glasnogovornik Stožera CZ HNŽ kaže da je sljedeći korak utvrditi s kime je sve zaraženi pacijent imao kontakt.

Odgovarajući na pitanje novinara RTV HB je li istina da je zaraženi negirao da je bio u Italiji, Pavlović kaže da je zaraženi, prema njegovim informacijama, kazao da nije bio u Italiji koja je žarište koronavirusa, ali da će nadležne službe to vrlo brzo otkriti.

Pavlović napominje da se utvrdilo koje su osobe unutar SKB Mostar na bilo koji način imale kontakt sa zaraženim pacijentom te da su svi oni tretirani na neki način.

-Svi aparati, sva dijagnostika su također tretirani, tako da još jednom ponavljam, idemo vjerovati ljudima iz SKB Mostar da su napravili sve što je potrebno, rekao je Pavlović dodajući da je razumljivo to što građani imaju na tisuće pitanja ponavljajući da je „sudbina u našim rukama“.

Pavlović napominje da je u borbi s koronavirusom nužno da oni kojima je naložena uistinu i poštuju samoizolaciju. Pozvao je građane na odgovorno ponašanje, posebno one koji su bili u zemljama žarištima koronavirusa da to ne prešućuju, a ako osjete bilo kakve simptome da se jave epidemiološkoj službi./R. I/HMS/