PAVLOVIĆ: Hrvati nam kradu ćirilicu, Ruđera, Teslu, uskoro će i Svetog Savu…

BEOGRAD – Savjetnik predsjednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović rekao je da je kod “prisvajanja ćirilice” u Hrvatskoj riječ o viševjekovnoj kleptomanije, koja je prisutna u dijelu hrvatske javnosti, hrvatskih vlasti i ustanova u kulturi.
“Ne treba se ničemu čuditi. Nastali su na antisrpstvu i ako prestanu sa pričom o lošim Srbima, ako prestanu sa kleptomanijom, dovode u pitanje i svoj opstanak. To je logičan proces kome se jedino možemo sa ove strane rugati, jer on zaslužuje jedino ruganje i znanstveni osvrt “, rekao je Pavlović.
On je ocijenio da se protiv toga ne može mnogo učiniti, jer, kako se izrazio, “njihova kleptomanija pripada jednom mentalitetu i oni će stalno uzimati tuđe upaljače i čaše sa stola”.
“Naša država treba objasniti da je ćirilica pismo vjerojatno starije od pojma srpski nacije i hrvatske nacije, da vodi praktično i grafički porijeklo iz vinčanske kulture, a da će ovi da kradu, Krašči – ni prvo ni zadnje”, ukazao je Pavlović.
On je rekao da se ne bi začudio ni da Sveti Sava bude proglašen Hrvatom, imajući u vidu proglašavanje Ruđera Boškovića za Hrvata ili pokušaj “nekih stanovnika Hrvatske da stave Nikolu Teslu među Hrvate, zaboravljajući da su u kolovozu 1941. ustaše poklale kompletno selo Smiljan i kompletnu familiju Tesla “.
“Neobično je da kolju svoje”, uočio je Pavlović.
Govoreći o pokušaju ustanovljavanja hrvatske pravoslavne crkve, Pavlović je rekao da je pojam “hrvatsko pravoslavlje” paradoksalan, ali da se ne bi začudio kada bi bili uvedeni pojmovi “muška žena”, “obučena golotinja” ili “bikini iz 16 dijelova”.
On je podsjetio na to da su se 1900. godine u Dubrovniku, za koji kaže da je “jučer prije podne ušao u sastav Hrvatske”, na zemaljskim izborima za Sabor dalmatinski samo dvojica stanovnika Dubrovnika – jedan fratar i jedan obućar, izjasnili kao Hrvati.
“Što treba raditi – pozvati povjesničare, lingviste koji bi povijesni relevantno osvijetlili ko su zapravo Marin Držić, Ivan Gundulić, što su govorili, što se pisalo, ali to neće umanjiti njihovu kleptoman”, zaključio je Pavlović.
U Hrvatskoj je nedavno, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održan znanstveni skup na kojem je ćirilica proglašena hrvatskom baštinom, a hrvatski filolozi ustvrdili da je najpoznatiji srpske ćirilični spomenik Miroslavljevo jevanđelje iz 12. vijeka “pisano hrvatskom ćirilicom i staroslavenskim jezikom hrvatske redakcije”.
Najnoviji primjer prisvajanja ćirilice je spomenik ćirilici u Širokom Brijegu u Federaciji BiH, gdje je direktor lokalne turističke organizacije Grgo Mikulić isklesao u kamenu ćirilična slova, objašnjavajući da je riječ o slovima iz starog hrvatskog pisma iz 15. vijeka.

more recommended stories