Published On: Pon, lis 31st, 2016

PATRIOTI NA MUCI: Kako udariti Kaplana a da ga ne zaboli

Središnje izborno povjerenstvo BiH sljedećeg tjedna odlučuje o eventualnim sankcijama ili obustavi postupka protiv izborne administracije i političkih kandidata u Stocu. Može li u krajnjem slučaju Inicijativa za Stolac ostati bez svog kandidata za načelnika?
Povjerenstvo bi trebalo donijeti  zaključke kojima će biti točno naznačeno protiv kojih članova izborne administracije ili pak kandidata i političkih subjekata će biti pokrenuti postupci zbog prekida izbornog procesa u Stocu. Odluku o eventualnim sankcijama ili obustavi postupka donosi SIP većinom glasova.
“Što se tiče izborne administracije tu su novčane kazne i zabrana angažmana, što se tiče političkih subjekata ili kandidata, postoje novčane kazne ili pak poništenje ovjere političkom subjektu za sudjelovanje na izborima. Mi smo sve te sankcije ranije izricali. Da li će do toga doći u Stocu, vidjet ćemo”, kazala je za N1 Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a BiH.
Ukoliko se SIP odluči, na  primjerice,  uklanjanje Salmira Kaplana sa izborne liste, po postojećem zakonu, stranka koja ga je nominirala nema pravo predložiti zamjenu. Ono što bi se u tom slučaju moglo dogoditi, građani Stoca bi na narednim, ponovljenim izborima, mogli glasati samo za jednog kandidata za načelnika, u ovom slučaju kandidata HDZ-a Stjepana Boškovića”.
Na okončanju postupka protiv odgovornih i to prvenstveno Salmira Kaplana, te Demira Mahmutćehajića i Ahmeta Ljubovića, nositelja i kandidata liste “Inicijative za Stolac” od početka inzistiraju članovi SIP-a iz reda hrvatskog naroda. Zašto na tome ne inzistiraju članovi SIP-a koji nisu Hrvati? Gdje je sada građanska svijest i priča da smo svi isti? Oni su zajedno sa svojim kolegama Brankom Petrić i Novakom Božičkovicem i na posljednjoj sjednici glasali protiv poništenja izbora, odnosno sazivanja novih, a što su predlagali predsjednik Ahmet Šantić, te Sead Arnautović i Irena Hadžiabdić.
“U skladu s Izbornim zakonom i Zakonom o upravnom postupku tražimo da utvrdimo vinovnike opstrukcije i prekida izbora u Stocu, te da se izreknu sankcije. Nakon toga može se pristupiti donošenju navedene odluke”, kazao je član SIP-a Vlado Rogić.
Njegov kolega , predsjednik Povjerenstva s druge strane je kazao:
“Ova odluka može ići samostalno, o tome treba odlučiti pravosuđe, što znači da gubimo vrijeme. Svi izborni procesi utvrđivanja odgovornosti i kandidata izborne administracije mogu ići paralelno, te možemo poništiti izbore u Stocu i raditi na pripremi novih izbora”, naglasio je Ahmet Šantić.
U očekivanju odluke o odgovornima za prekid izbornog procesa, Stolac su posjetili gotovo svi visoki dužnosnici SDA i HDZ BIH, ali i sestrinskog HDZ Hrvatske. Nakon sastanka sa Andrejom Plenkovićem u Mostaru, predsjednik HDZ BiH je ponovio:
“To je jedan grubi incident, koji je bio faktički udar na državu Bosnu i Hercegovinu, na ustavni poredak, jer se grubo napalo predstavnike onih koji su predstavljali tada državu u provođenju izbornih rezultata. I obzirom da imamo izvješća policijskih uprava sa ovog prostora, mi očekujemo da državne institucije, prije svega, tužiteljstvo i sud, kažu svoj stav prema tome iz isključivog razloga da bi stvorili ambijent da možemo ponoviti izbore bilo gdje. Inače, neka mi netko kaže kako ćemo, recimo 2018, organizirati izbore gdje se god tko naljuti ili vidi da nešto mu ne ide, na isti će način reagirati i imat ćemo tad nove slučajeve”, rekao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović
Na ustavni poredak pozvao se danas i Nerin Dizdar član Inicijative za bolji Stolac koji je na sesiji Kruga 99 upozorio kako Stolac posljednjih 25 godina proživljava politiku nasilja koje se provodi protiv građana i ustavnog poretka od strane HDZ-a. Dizdar međutim ne navodi argumente, kada su to članovi HDZ-a lupali po glavama građane Stoca? Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca na današnjoj sesiji pozvali su međunarodne i nevladine organizacije da podrže održavanje izbora u Stocu, naglašavajući da je to osnovni uvjet demokracije, Dizdar s druge strane upozorio:
“Nastavak provođenja nasilničke politike kontrolirane anarhije na kraju neće prouzročiti da Hercegovina ili Stolac bude ekskluzivno hrvatski, ni ekskluzivno bošnjački, ni ekskluzivno srpski prostor, nego će to biti pustoš u kojem neće biti nikoga jer jednostavno stanovništvo napušta ovaj kraj u potrazi za egzistencijom, u potrazi za stabilnim sistemom koji će štititi pravo građana bez obzira na njihove pojedinačne nacionalne odrednice”, upozorio je Dizdar.
Dizdar nije rekao niti riječ o nasilnčkoj politici kontrolirane anarhije na razini same FBIH, anarhije koju provodi upravo njegova stranka, apartheida koji je ozakonio upravo SDP BIH. Zamislimo da u Stocu Hrvati Bošnjacima nametnu predstavnike primjerice, i sve ono što se događa godinama na razini FBIH, zamislimo da Bošnjacima Stoca netko zabrani pokretanje radio stanice na bosanskom jeziku, kako bi tek tada reagisao Dizdar?
Potvrda izbornih rezultata u BiH očekuje se 2.studenog. Rok od 30 dana ne vrijedi i za Stolac jer kako su kazali u SIP-u, tamo izbori nisu održani.