Published On: Čet, pro 13th, 2018

PATRIOTIZMU PADA CIJENA: Samo u ovoj godini preko 4.000 osoba se odreklo državljanstva BiH

Inače, od kraja rata do danas evidentirano je 84.410 onih koji su zatražili ispisnicu iz državljanstva. Zanimljivo je da BiH pristojbu koja se plaća za odricanje od državljanstva ubraja u proračunski prihod na nivou države.

Svakodnevno i masovno se Bosanci i Hercegovci odriču svog državljanstva. Od siječnja do 11. prosinca ove godine putovnice BiH odreklo se čak 4.099 građana! Podatak je ovo Ministarstva civilnih poslova BiH, a Zorica Rulj, glasnogovornica tog ministarstva, za „Dnevni avaz“ je kazala da u postupku odricanja od bh. državljanstva stranke nisu dužne navesti razloge zbog kojih to čine.

 

Mladi i obrazovani

– Ali, u neformalnim razgovorima najčešće kao razlog navode pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inozemstvu, radnopravni status i slično – kaže Rulj.

Ona ističe da je veliki broj državljana BiH koji se u posljednje vrijeme odriču državljanstva naše zemlje rođen u inozemstvu, da su mlađi od 30 godina. Kaže, obrazovani su i potpuno integrirani u sredinama u kojima žive i mnogo bolje govore engleski i njemački nego jezike koji su u upotrebi u BiH.

Sve su ovo pitanja kojima se nadležni u našoj zemlji proteklih godina nisu bavili, niti su ovom problemu poklanjali dovoljno pažnje. Zato smo i došli u situaciju da je od 1996., kada se u toj godini državljanstva odreklo šest osoba, do danas broj onih koji više ne žele putovnicu ove zemlje popeo na više od 4.000.

 

Sramotni prihod

Inače, od kraja rata do danas evidentirano je 84.410 onih koji su zatražili ispisnicu iz državljanstva. Zanimljivo je da BiH pristojbu koja se plaća za odricanje od državljanstva ubraja u proračunski prihod na nivou države. Još je interesantnije da su kreatori ovogodišnjeg proračuna predvidjeli da će od pristojbi za ispis iz državljanstva u ovoj godini prihodovati oko 2,2 milijuna KM. Ali, već sada računica pokazuje da taj broj premašuje tri milijuna maraka, što je zaista poražavajuće.

 

Najčešće postaju Nijemci, Austrijanci, Slovenci…

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, najviše nekadašnjih državljana BiH postali su, barem formalno, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi… U međuvremenu, oni koji su se odlučili za dansku putovnicu, mogli su zadržati i onaj BiH, jer je Danska donijela zakon prema kojem se njihovi budući državljani ne moraju odreći državljanstva zemlje iz koje dolaze.

 

Cijena pristojbe

Pristojbu u iznosu od 800 KM plaćaju svi oni koji se našeg državljanstva odriču u korist svih zemalja svijeta, izuzev ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ. U tom slučaju plaćaju 200 KM. No, odricanje od bh. državljanstva može biti i skuplje ako zahtjev neko podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže BiH, jer se tada plaća i konzularna pristojba, pa zahtjev košta oko 1.000 KM.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare