Published On: Tue, Aug 4th, 2015

PATRIJARH IRINEJ: Srbi nakon Židova i Armenaca

DOK SU Zagrebom defilirali vojnici i tenkovi, Srbija je ove godine po prvi put obilježila Dan sjećanja na stradanje i progon Srba u akciji Oluja. Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske našli su se na mostu u Sremskoj Rači, graničnom prijelazu između Srbije i BiH, gdje su položili vijence za stradale i prognane Srbe.
Vučić i Dodik vjence su zajedno spustili u rijeku Drinu, te odslušali himne Srbije i Republike Srpske. Još jednom je istaknuto da je u Oluji iz Hrvatske protjerano 250.000 građana srpske nacionalnosti, dok ih je oko 2000 ubijeno ili nestalo.
Patrijarh Irinej usporedio Srbe sa Židovima i Armencima
Patrijarh Irinej održao je misu za žrtve u kojoj je, kako prenosi B92, kazao da je jedina krivica stradaliha bila ta što su bili Srbi pravoslavne vjere. Dodaje da su zbog iste te krivice Srbi stradavali i u ustaškim logorima 1941. godine.
“Danas se sjećamo naroda srpskog koji je protjeran iz svojih mjesta, iz domova u kojima je stoljećima živio, u kojima je gradio svoje domove. Sve su to pod prijetnjom smrću morali napustiti i spas potražiti, a gdje drugdje, nego u majci Srbiji. To je tragedija biblijskih razmjera kakvu su nekada doživjeli Židovi, Armenci, a mi Srbi dolazimo odmah iza njih”, rekao je Irinej.
Srpski patrijarh dodaje da su zločin na Srbima prije 20 godina počinila, kako kaže, braća po vjeri.
“To su napravila braća s kojima nas vezuje povijest i kultura, braća koja su nam bliska po vjeri i crkvi, s malim razlikama što smo mi pravoslavci, a oni rimokatolici. Veliku odgovornost snose predstavnici rimokatoličke crkve, očekivalo se da se čuje glas naše braće po vjeri, ali se taj glas nije čuo… Mržnja nikome dobra nije donijela, ni onima koji danas proslavljaju pobjedu nad nevinim narodom možemo poručiti, zlo i zloba nikome dobro nisu donijeli”, kazao je Irinej.