PATRIJARH IRINEJ "Republika Srpska naša najmlađa republika"

BEOGRAD – Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je u božićnjem intervjuu Srni da nikada kao u naše vrijeme nije bilo tako smišljenog stradanja srpskih naroda i ocijenio da je u Sarajevu kršćanstvo veoma ugroženo, a da je Srbima na Kosovu ugrožen goli život pred očima cijelog svijeta.
“Nažalost, ovo stoljeće je stoljeće našeg stradanja, najvećeg u povijesti srpskog naroda. Bilo je mnogo stradanja, pogotovo za vrijeme turskog ropstva, koje je bilo teško i strašno, ali čini mi se nikada tako smišljeno nije bilo kao u našem vremenu. Ne zna se gdje je najgore “, rekao je patrijarh.
On navodi da je za srpsku narod najgore stanje na Kosovu, gdje Srbi nemaju slobodu, odnosno slobodu kretanja i življenja, i nisu sigurni ni u svom, a kamoli izvan svog dvorišta, pa su mnogi napustili svoje domove.
“Goli život im je u opasnosti. Nažalost, ta tragedija se događa pred cijelim svijetom i manje-više svi to znaju, ali se prave da ne znaju i tako se to već desetljećima odvija”, rekao je patrijarh.
On je naveo da je nepojmljivo da se uopće ne postavlja pitanje uvjeta za povratak na Kosovo i Metohiju srpskih naroda, koji je ostavio sve što je imao i došao u izbjeglištvo, u veoma veliku bijedu, a sve to se odvija pred očima cijelog svijeta.
Navodeći da ni u drugim krajevima u regiji nije bolje, patrijarh je ocijenio da je u Sarajevu kršćanstvo veoma ugroženo – i pravoslavci i katolici.
Prema njegovim riječima, to se najbolje vidi po tome što se od nekada najvećeg srpska grada van Srbije danas sve svelo na nekoliko tisuća Srba, sa vrlo teškim uvjetima za egzistenciju i život.
“Tako da, nažalost, mnogi gledaju da se oslobode iseljavanjem. I vjerojatno će ih svakodnevno biti sve manje, dok se politika svjetska prema Srbima ne bude izmijenila”, ističe Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.
Komentarišući pojavu takozvane “hrvatske pravoslavne crkve” u Hrvatskoj, patrijarh je rekao da je to nastavak NDH i onoga što je / Ante / Pavelić započeo, i što se, nažalost, u naše vrijeme obnavlja.
“Ja se nadam da, ipak, oni koji vode Hrvatsku neće kumovati tom činu, jer je i to jedan od načina progona srpskih naroda i njegovog izlaganja nevoljama. Prvo što mu se uzima jeste vjera njegova, a kada se uzme vjera, jezik, pismo i ostalo, onda on ne zna kom narodu pripada “, rekao je patrijarh.
Njegova svetost je navela da je pojava takozvane “hrvatske pravoslavne crkve” – “jedno veliko iskušenje”, ali se nada da će to biti efemerna pojava, uz pomoć i razumijevanje vodstva hrvatske države.
Srpski pravoslasvna crkva podržava platformu Srbije za Kosovo – navodi patrijarh Irinej i dodaje da je platforma trebalo mnogo prije da se pojavi, te da ona u najvećoj mjeri izražava pravo Srba na Kosovu sačuvati svoju egzistenciju na tim prostorima.
Patrijarh je naveo da razumije da su Srbi u manjini na Kosovu, pogotovo što za više od 200.000 prognanih kosovskih Srba nije omogućen povratak njihovim domovima, što se ne događa prvi put u srpske povijesti i povijesti Kosova.
“Nadamo se, u pomoć Božju i pomoć sadašnje vlasti Srbije, koja ozbiljnije o tome promišlja i razmišlja i čini sve da se Kosovo sačuva unutar Srbije. Mi to podržavamo i nadamo se da će se, uz pomoć napora i truda i razumijevanja svijeta, to i ostvariti “, rekao je patrijarh.
Na pitanje Srne da li se uopće može materijalno izmjeriti koliko je kulturno, crkveno i duhovno blago Srpska pravoslavne crkve izgubljeno u proteklim ratovima u BiH, Hrvatskoj na Kosmetu, patrijarh je rekao da je to teško procijeniti – jer nema cijenu, ali da je ono većim dijelom ili uništeno, ili pokradeno, ili promijenilo vlasnika.
“Nešto je sačuvano, ali to je malo u odnosu na ono što je Crkva nekada posjedovala i to je jedna od naših tragedija, to što je naše kulturno i duhovno blago, koje je sticano stoljećima, u jednom tragičnom vremenu nestalo, uništeno”, rekao je patrijarh.
On je dodao da su u ovim novim tragičnim događajima stradali i srpske narod i njegove svetinje, kulturna dobra, tako da su Srbi, zaista, preveliki gubitnici krajem onoga i početkom ovoga stoljeća.
Što se tiče ekumenizma i eventualnog susreta s papom, poglavarom Rimokatoličke crkve, patrijarh Irinej je rekao da je taj susret i dijalog poželjan, ali da, možda, prvo treba zaliječiti bliske rane prošlosti.
“Sigurno da je to poželjno i ja osobno bih želio da taj dan dođe što prije, da se uspostave dijalozi s našom zapadnom braćom, jer mi smo s katolicima najbliži”, rekao je patrijarh srpske.
On je podsjetio da su pravoslavci i katolici do 11. vijeka bili jedna kršćanska crkva, nakon čega je došlo do raskola, koji se sve više povećavao, te ocijenio da će, uz dobru volju, trebati dosta vremena da se ponovo dođe najprije do dijaloga, a zatim i do nekog jedinstva i neke zajednice.
“To je pitanje našeg vremena, koje je opterećeno prošlošću. Treba prvo, možda, zaliječiti bliske rane prošlosti. Nažalost, one se ne liječe, nego se često obnavljaju, i to je ono što donosi nesporazum među nama kršćanima”, naveo je on.
Istakavši da neke stvari treba zaboraviti i oprostiti, ali i učiniti da se one nikada više ne pojave, patrijarh je podsjetio da je u vrijeme Drugog svjetskog rata izvršen genocid nad srpskim narodom, a do danas nije utvrđen broj stradalog nevinog naroda.
“To isto je ponovljeno u našem skorom vremenu, tako da je vrlo teško reći kada će biti taj susret”, rekao je patrijarh Irinej.
Patrijarh je istaknuo da je zastupnik pravoslavnog ekumenizma, navodeći da je Crkva namijenjena cijelom svijetu, kao i Evanđelje i nauk Kristov.
“Mi smo za to da se riječ Božja čuje u svim narodima, a isto tako i da se nastave razgovori, dijalozi između kršćanskih crkava, ali i drugih vjera i religija, gdje religija i vjera mogu mnogo doprinijeti da se uspostavi tolerantan mir, razumijevanje ili bar osnovno poštovanje i uvažavanje čovjeka kao ličnosti, kao onoga koga je Bog stvorio, a svi smo djeca Božja “, naglasio je patrijarh.
Njegova svetost je Republici Srpske, njenom narodu i rukovodstvu poželio sve najbolje u novoj godini.
“Hvala Republici Srpska, našoj najmlađoj republici. Želimo joj sve najbolje, narodu njenom i onima koji vode Republiku Srpske – da je vode mudro od sada kao i do sada”, poželio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu Srni.

more recommended stories