Published On: Sri, sij 7th, 2015

Patrijarh Irinej: Radi se na sveukupnom jedinstvu kršćanskih crkava

Patrijarh srpski Irinej rekao je da među istočnim i zapadim crkvama postoji želja za sveukpnim jedinstvom kršćana u svijetu i dodao da se na tome radi, ali da je za to potrebno mnogo vremena.
“Želja nas, a verujem i predstavnika zapadne crkve je da se prevlada raskol, ali kada će do toga doći, teško je reći”, rekao je patrijarh Irinej, koji je podsjetio da je kršćansko jedinstvo narušeno raskolom između Istoka i Zapada prije više stoljeća.
On je za televiziju Studio B i TV Hram, koji je objavljen sinoć, rekao da je potrebno puno napora i volje da se to prevlada u duhu Krista i Evanđelja i da vjeruje da je to i volja Božija.
“Postoji želja i drugih crkava, ali potrebna je volja i mnogo napora da se to prevlada u duhu Evanđelja i ljubav, ali takođe i dugo vremena”, naglasio je patrijarh srpski.
Patrijarh Irinej je istakao da je kršćanska obitelj, koja je kao jedna domaća crkva, danas veoma ugrožena, gotovo razbijena i da je nestalo harmonije u patrijarhalnoj obitelji.
On je naveo da se ranije znalo tko je stariji, tko se poštuje i da su nekada obitelji bile velike s nekoliko muških glava, a danas su sa sve manje članova i sve se manje doživljavaju čari okupljanja obitelji.
“Nedostatak obitelji osjeća se u svakodnevnom životu. Gde je obitelj na okupu, njegovale su se duhovne i etičke i druge vrijednosti, zato Crkva čini sve da održi i sačuva našu obitelj kao faktor za njegovanje duhovnih, socijalnh i svih drugih vrijednosti”, rekao je patrijarh.