Published On: Pet, lis 18th, 2019

Patrijarh Irinej boluje od raka pluća, Hrizostom preuzima funkciju

Prema neslužbenim saznanjima  poglavar srpske pravoslavne crkve Irinej boluje od karcinoma pluća.

Oova informacija se krije čak i od samog Patrijarha Irineja, kome su bliski sugovornici predočili da je njegova slabost vezana sa jakom prehladom koja mu je oslabila srce, ali da on nije životno ugrožen.

Da bi u javnosti održali sliku „zdravog Patrijarha“ njegovi suradnci ga forsiraju da učestalije služi Liturgije i pojavljuje se u javnosti, a sve sa ciljem da se održi slika „da je sa zdravstvenim stanjem Patrijarha sve u redu i da se iza kulisa ne dešava ništa dramatično“.

Prijetnje i ucjene

Za to vrijeme, ekipa okupljena oko Episkopa bačkog Irineja i Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija radi na prikupljanju podrške u Saboru za budući izbor za poglavara SPC, te su sve učestalije ucjene i prijetnje pojedinim srpskim vladikama, ne bi li se priklonili episkopu bačkom, koji prema pisanju ruske državne agencije regnum.ru, uživa podršku Ruske Crkve u izboru za novog poglavara SPC.


Episkop bački Irinej / Vijesti.ba

Međutim prema pisanju ove ruske agencije ali i pojedinih hrvatskih medija, srpski predsjednik Aleksandar Vučić ima drugačije planove u izboru za novog poglavara Srpske Crkve.

Njegov kandidat je aktuelni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije sa kojim je srpski predsjednik i u rodbinskim odnosima.


Mitropolit Porfirije / Vijesti.ba

Podsjećanja radi, Porfirije je bio ovlašten od strane patrijarha Irineja da organizira nedavno završenu proslavu autokefalnosti SPC koja je izazvala velike podjele kako među episkopima srpske Crkve tako i među vjernim narodom.

Hrizostom protiv ordena Vučiću

Glavna točka sukoba bila je odluka Sinoda SPC da na centralnoj proslavi Autokefalnosti dodijeli najveće crkveno priznanje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Da će ovakva odluka Sinoda izazvati velike podjele u srpskom narodu upozoravao je i Mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je, kako saznajemo, jedini član Sinoda koji je glasao protiv dodjele ordena Svetog Save prvog stepena Aleksandru Vučiću.


Mitropolit dabrobosanski Hrizostom 

Da bi slomili njegovu samostalnost i želju da misli svojom glavom, protiv Hrizostoma je nedavno organiziran napad beogradskih i bosanskohercegovačkih tabloida, ali kako se ispostavilo iza svega toga stoji želja aktuelnog režima u Srbiji i Bosni i Hercegovini da mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma potčine utjecaju Episkopa bačkog Irineja i Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija koji su bliski srbijanskom predsjedniku Vučiću i članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Ipak, u prilog činjenici da se Mitropolit Hrizostom za sada uspješno bori protiv ucjena i zastrašivanja koja mu priređuju Mitropolit Porfirije i Vladika bački Irinej, govori i činjenica da je Hrizostom bio jedini član Sinoda koji je u okviru proslave 8  stoljeća autokefalnosti SPC otišao na Kosovo i Metohiju, točnije u Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane.

Iako su mislili da će postavljanjem Hrizostoma za člana Sinoda SPC moći jednoglasno donositi odluke u skladu s politikom Irineja Bulovića i Porfirija Perića a koja je uvijek u suglasnosti s politikom srbijanskog predsjednika Vučića, Mitropolit Hrizostom je aktuelnim sinodalcima zadao velike glavobolje jer se dokazao hrabrijim i samostalnijim nego što su to oni očekivali.

U prilog tome govori i njegov nepopustljiv stav u politici prema Kosovu i Metohiji, jer je Hrizostom jedan od Arhijereja koji se žestoko protivi podjeli i priznanju nezavisnosti ove južne srpske pokrajine, i jedan je od arhijereja koji najčešće obilazi i pomaže srpski narod na Kosovu i Metohiji i nadležnog episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

Tko mijenja bolesnog Irineja?

Činjenica da Mitropolita dabrobosanskog još uvijek „nisu slomili“ još jedan je razlog zbog kojeg najbliži suradnici Patrijarha Irineja i članovi Svetog Sinoda kriju i od samog poglavara SPC i od javnosti da Patrijarh Irinej boluje od karcinoma pluća. Po ustavu Srpske Crkve, u slučaju bolesti Patrijarha srpskog njega u svim patrijaraškim obavezama mijenja najstariji mitropolit u Sinodu – a sada je to upravo Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Sjednica „crkvene vlade“ zakazana je za 22.  listopad. Nakon ove sjednice bit će poznato da li će Sinod uvažiti zahtjev više od 20 episkopa SPC koji su tijekom proslave 8 stoljeća autokefalnosti uputili patrijarhu Irineju i Svetom sinodu za sazivanje jesenjeg zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora, koje je najavljeno i u priopćenju koje je Sabor srpskih arhijereja objavio još nakon majskog zasjedanja.

Sinod SPC u velikim problemima

Članovi aktuelnog sastava Sinoda SPC su predsjedavajući Sinoda patrijarh srpski Irinej, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop bački Irinej i episkop kruševački David, dok je mitropolit Porfirije sada samo član zamjenik jer je u prethodna dva saziva Sinoda, dakle posljednje 4 godine, bio redovni član, a ustav SPC mu oneomogućava tri vezana mandata.

Iz tog razloga na prijedlog episkopa bačkog u sastav ovog sinoda ubačen je mitropolit Hrizostom, misleći da će on u Sinodu biti samo „ikebana“ i da će „podizati ruku“ i glasati za sve ono što episkop bački predloži, a da će sva njegova zaduženja obavljati kao i do sada mitropolit Porfirije. S druge strane, episkop kruševački David, koji je po prvi put član Sinoda SPC, poznat je kao bliski prijatelj direktora BIA i istaknutog člana Srpske napredne stranke Bratislava Gašića, te ne čudi činjenica da u širim crkvenim krugovima aktuelni sastav Sinoda SPC nazivaju „državni Sinod“, uzimajući u obzir i blisku saradnju i kordinisanost koju episkop bački Irinej i Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije imaju sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare