Published On: Sri, svi 2nd, 2012

PATRICKOV BOMBAŠ: Adis Medunjanin proglašen krivim za planiranje terorističkog napada u NY

bigger (8)Porota saveznog suda proglasila je sinoć krivim američkog državljanina porijeklom iz BiH Adisa Medunjanina za pokušaj aktiviranja bombi u sustavu podzemne željeznice u New Yorku 2009. godine u ime Al Qaide. Medunjanin se suočava sa kaznom doživotne robije prilikom izricanja presude 7. rujna.

Porota ga je proglasila krivim prema devet točaka za terorizam, uključujući planiranje ubojstava američkih vojnika u Afganistanu i udruživanje s Al Qaidom.

Odvjetnici optuženog izjavili su sudu da se on povukao iz zavjere za aktiviranje bombi. Međutim, priznali su da je Medunjanin putovao u Pakistan da bi se pridružio talibanima, ali da nije imao namjeru izazvati smrt i razaranje u New Yorku.

Američko tužiteljstvo priopćilo je da su Medunjanin i ostala dvojica optuženih Najibullah Zazi i Zarein Ahmedzay obučavani u kampu Al Qaide, gdje je od njih zatraženo da izvedu samoubilački napad u SAD.

Među ostalim metama napada, koje su razmatrali Medunjanin i ostali, jesu burza u New Yorku željeznička stanica “Grand Central” i “Times Square”.

Ostala dvojica optuženih su već priznali krivicu i surađuju s vladom i očekuju izricanje presude.

Zazi, za kojeg se vjeruje da je glavni planer, rekao poroti da je nabavio sredstva za proizvodnju bombi.

“Ukoliko je napad usmjeren protiv SAD, onda je moralan”, rekao je Zazi.

Prema njegovim riječima, grupu je obučavala Al Qaida u Pakistanu 2008. i 2009. godine i da se potom vratila u SAD sa instrukcijama za napad.

Američke vlasti smatraju ovaj plan za napad najozbiljnijim pokušajem Al Qaide da napadne na američko tlo nakon terorističkih napada u rujnu 2001. godine.