Published On: Sub, ožu 30th, 2013

Patrick Moon: Bh.. političari moraju naći kompromis

Američki veleposlanik u našoj zemlji Patrick Moon izjavio je kako vjeruje u mlade ljude te da bi američka administracija u BiH voljela vidjeti političare koji su spremni riješiti postojeće problemedok su u školi.
 
“Razočarani smo, kao i građani ove zemlje, onim što političari (ne) čine u vezi sa usmjeravanjem BiH ka Europskoj uniji i NATO-u. Nažalost, političari više brinu za svoje stranke nego za građane, što bi građani trebali imati na umu kada dođu izbori i smijeniti takve političare, jer to je suština demokracije “, kazao je Moon gostujući u Dnevniku Federalne televizije. “Rješenja zasigurno postoje, ali političari moraju biti hrabri i naći kompromis.
Oni već godinama ne uspijevaju naći rješenje za provedbu presude u slučaju ‘ Sejdić-Finci ‘, a tu se radi o temeljnim ljudskim pravima. Zemlje u regiji, Hrvatska, Srbija i Crna Gora su na putu ka euroatlanskim integracijama otišle već puno ispred BiH, koja sve više i više zaostaje. Stoga je sada pravo vrijeme da političari preuzmu odgovornost i počnu raditi u interesu svih građana ove zemlje “, rekao je Moon.Američki veleposlanik se također osvrnuo i na aktualne probleme u Federaciji BiH, te naglasio potrebu uspostave stabilne vlade, kao i imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH koji bi onda mogao odlučivati ​​o vitalnom nacionalnom interesu. 
“Putovao sam širom BiH i imao priliku vidjeti mnoge mlade ljude koji razmišljaju drukčije od političara. Oni stvari vide na drugi način, žele surađivati ​​međusobno i žele da njihova zemlja ide naprijed. Vjerujem tim mladim ljudima i svakako bismo voljeli vidjeti takve i političare koji bi bili kadri riješiti probleme u ovoj zemlji “, zaključio je američki veleposlanik. On je naglasio da sva rješenja u BiH moraju donijeti domaći političari, kao i da Europska unija tom očekuje od njih.