Published On: Fri, Jun 30th, 2017

Patent Srpkinje proglašen izumom godine: Otkrila nam je sve o uređaju koji će pomoći milijunima žena

22-GODIŠNJA Srpkinja Aleksandra Petrićević s francuskom adresom dizajnirala je medicinski instrument koji će pomoći milijunima žena diljem svijeta.

Radi se o “uteroskopu”, instrumentu pomoću kojeg će pregledi i intervencije na maternici biti puno praktičniji, a i ugodniji za pacijentice.

Veliki uspjeh Aleksandre potvrdila je i Privredna komora Francuske koja je njezin izum proglasila izumom godine. Za Index je rekla nešto više o svom patentu.

Kako ste došli do ideje za taj instrument i na koji će način on pomoći ženama?

Kada sam završila školu u Francuskoj, tražila sam svoj put i opredijelila sam se za medicinu jer ta struka još uvijek koristi instrumente izumljene 1879. godine.

Fokusirala sam se na anatomiju maternice kao i instrumente i aktualne metode te saznala da se u Srbiji obavi preko 150.000 neslužbenih abortusa vrlo mladim djevojkama i tinejdžericama. Tako sam saznala za traumatične posljedice nekih od njih i nakon toga puno istraživala. Šokirala sam se metodama i instrumentima koji postoje i željela sam to promijeniti. Zato sam se trudila i borila da taj patent bude koristan za žene.

“Uteroskop” će se moći koristiti za preglede maternice, ali i za ozbiljnije intervencije poput kiretaže maternice ili ciste na maternici.

Tko vam je pomogao u realizaciji patenta i kako to da ste odlučili proizvodnju pokrenuti u Srbiji?

Za razvoj patenta pomogla mi je Agencija Santarelli iz Pariza, a za razvoj prototipa i 3D modele za proizvodnju alata tvrtka iz Čačka.

Važno je to da proizvode, a pogotovo one iz medicine, subvencionira i promovira Privredna komora Francuske koja i organizira godišnje natjecanje poduzetnika i dodjeljuje nagrade.

Većina djevojaka vaših godina zaokupljena je izlascima, a vi ste se posvetili patentiranju. Imate li vremena i za zabavu?

U Francuskoj se od vrtića pa do kraja studija ima vrlo malo vremena za izlaske i zabave, na sreću sve moje zimske i ljetne odmore provodim u Srbiji i zato sam odlučila da svoju karijeru nastavim u Srbiji. Sigurna sam da se i u Hrvatskoj mladi zabavljaju i da ih to ne sprječava u tome da budu kreativni.

Aleksandra je istaknula i da je otvorena za ponude farmaceutskih tvrtki iz Hrvatske za distribuciju instrumenata.