Published On: Mon, Jul 20th, 2020

Partizanski zločini: Časne sestre, civili, ratni zarobljenici – ekshumirano 800 tijela iz Jazovke

Kako neslužbeno doznaje portal Narod.hr, tijela preko 800 žrtava partizansko-komunističkih egzekucija tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata ekshumirani su iz Jame Jazovka nedaleko Sošica na Žumberku. Riječ je o ranjenicima i medicinskom osoblju zagrebačkih bolnica te zarobljenim ustašama i domobranima.

Speleološko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka provela je uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Podsjetimo, posmrtne ostatke u jami Jazovka otkrio je 1989. karlovački speleolog Mladen Kuka, a kasnije je utvrđeno da su žrtve bile vezane žicom te većinom likvidirane metkom u potiljak. Tada se spominjao broj od oko 476 žrtava u Jazovki (sada ih je pronađeno 800). Pretpostavlja se da je sada velik broj tijela pronađen i u dubljim dijelovima jame. Jazovka je duboko 40 m, a razmak između otvora i prvog sloja kostiju iznosi 30 m.
S obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, zaštićeno je kulturno dobro.

Posmrtni ostaci prebačeni su u zavod za sudsku medicinu.

Za tri časne sestre koje su bačene u Jazovku unutar Katoličke crkve u tijeku je proces za proglašenje blaženima. Riječ je o Liphardi HorvatKonstantini Mesar i Geraldi Jakob koje su bile njegovateljice u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, prenosi Narod.hr