Published On: Sub, svi 28th, 2022

Partizani poručili gradonačelniku Mostara: Partizansko groblje nije dio ‘trimuše‘ već nacionalni spomenik

Iz tog udruženja priopćili su kako su još prije četiri mjeseca zatražili sastanak s gradonačelnikom Kordićem na kome bi razgovarali o zaštiti tog nacionalnog spomenika, ali poziv iz Gradske uprave još nije stigao.

„Paralelno sa šutnjom o susretu u javnost kontinuirano plasira priče o obnovi Partizanskog spomen groblja od kojih, nakon i površne analize, zaključujemo da je tobožnja obnova u funkciji daljnje devastacije”, navodi se u priopćenju.

Iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a podsjećaju da je mostarsko Partizansko spomen groblje nacionalni spomenik BiH prve kategorije te da se njegova obnova ne može provesti onako kako su najavili iz Gradske uprave.

„Gradonačelnik bi morao znati da kompleks Partizanskog spomen groblja nije dio nikakve ‘trimuše’ nego zaseban zaštićeni kompleks, a da se trim staza nalazi na istom brijegu, ali s druge strane. Inzistiranje na tome da je Partizansko spomen groblje dio trim-staze vrijeđa žrtve tamo obilježene, ali i obitelji žrtava te sve poštovatelje njihovog djela. Čini nam se da je sve to dio davnog plana da se napravi prenamjena ovog atraktivnog prostora, koji poratnim politikama u Mostaru smeta”, poručili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.

Kako se dalje navodi u priopćenju, minimalna sredstva planirana u gradskom proračunu za održavanje Partizanskog groblja uglavnom se ne utroše te se postavlja pitanje zašto je to tako i gdje odlazi planirani novac.

„Ulaz u kompleks Partizanskog spomen groblja pretvoren je u javni nelegalni parking. Pored svih upozorenja i zahtjeva da se to spriječi nikada ništa nije poduzeto. To nelegalno parkiranje i ulazak, čak i kamiona, devastira ovaj kompleks, ali i pokazuje odnos Grada prema ovom vrijednom spomeniku.

Zbog nečinjenja gradske uprave i administracije, koje je nastavak politike prethodnog gradonačelnika, ako se nastavi propagirati devastaciju ovog spomenika, ne preostaje nam ništa drugo do ići prema odgovarajućim državnim, entitetskim i pravosudnim organima”, stoji na kraju priopćenja za javnost Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Zar ovi borci NOR_ a,nisu više pomrli .
Samo nam truju omladinu glupostima
Šta će više spomenici ,neće ugrizati i hraniti se od njih .
Izgradite tvornice ,a ne obnavljati glupe spomenike,od kojih nema nikakve koristi.

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

A šta če starija čeljad, svakako mi muslimani manje jedemo pa nek barem baljezgaju

Nisam kriv
Nisam kriv
1 mjesec prije

Ja poručujem partizanima da su ubojice i zločinci sa produženim djelovanjem !!!

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Pola je tih srpskih imena na pločama imalo pola rata cetaljskog staza do novembra 1943 a u kosturnici su oni koje su pobili pretežito BOSNJACI MUSLIMANI …Glupi bošnjo…Zemljište je oteto od Vakufa..

Sabahudin
Sabahudin
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

kakav VAKUF DORATE???pa po svemu je crkveno polovina koju nisu oteli je BISKUPIJA!!A dom HERCEG STJEPANA KOSACE je trebala biti katedrala pa je NEVJENICI pretvorise u dom kulture

Joe Pampers
Joe Pampers
1 mjesec prije

Nisam uopšte čitao tekst, niti me interesuje, ali se pitam, da li je moguće da još ima živih učesnika II. svj. rata sa naših prostora!?

Cakarevi doci
Cakarevi doci
Šta ti kažeš na ovo?  Joe Pampers
1 mjesec prije

Ima ima vampiri su to moj pajdo bez glogova koca nista

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

OBVEZATNO maknuti tu komunističko-šumsko-zločinačku rugobu koja svjedoči o mraku i teroru totalitarizma jednog primitivnog bravara…
na istom mjestu izgraditi naselje za hrvate, HRVATSKOG STOLNOG GRADA!

nosara
nosara
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

bogami popis 2023 , stolni grd hrvati u manjini, nestaju hrvatine brale nestaju, i nek nestaju ko ih hebe

Sabahudin
Sabahudin
Šta ti kažeš na ovo?  nosara
1 mjesec prije

Brojte vi koliko hocete,i radite kod HRVATA za dnevnicu!!!

Mijo
Mijo
1 mjesec prije

Ovo ruglo i sramotu od tzv. groblja treba porušiti i staviti u funkciju svih građana Mostara, jer to nije groblje i nema nikoga sahranjenoga. Ako i ima onda identificirati i premjestiti u za to predviđena mjesta kao što je gradsko groblje u Vrapčićima. Podizanje spomenika ubojicama nevinoga naroda i svećenika franjevaca u tzv. oslobađanju grada spada u Stockholmski sindrom.

Sabahudin
Sabahudin
1 mjesec prije

TREBA PRIMJENITI
Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine

Pa zemljiste vratiti CRKVI ili neka ovi MLATITELJI PRAZNE SLAME PLATE
ako zele i dalje da svojataju nesto sto ni po cemu njihovo nije!!!