Published On: Sub, srp 2nd, 2022

PARTIJA “KOJOJ NACIONALNA PRIPADNOST NIJE BITNA”: Žarko Vujović napustio SDBiH zbog stava da nositelj izborne liste mora biti Bošnjak

Kreiranje kandidatskih listi za Tuzlanske županije za predstojeće Opće izbore dovelo je do razmimoilaženja stavova članova Socijaldemokrata BiH, a jedan od osnivača tog političkog subjekta Žarko Vujović odlučio je podnijeti neopozive ostavke na sve funkcije u stranci. Također, zatražio je i brisanje iz članstva stranke.

Atmosfera koja je vladala na posljednjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokrata BiH kulminirala je Vujovićevom neopozivom ostavkom na sve funkcije, što je on potvrdio za portal Klix.ba.

Naime, prema Vujovićevim riječima, za nositelja liste za Tuzlansku županiju pored njega bio je i Husein Tokić. Međutim, s time se nije složio njihov stranački kolega Aziz Čačković.

“Apsolutno nije bilo sprono to da gospodin Tokić i ja dominiramo kao dvije osobe, od kojih bi jedno trebalo nositi lisu za Tuzlansku županiju. Na osnovu nekih objektivnih kriterija, vodila se rasprava o tome, neki su bili za, a neki protiv. Međutim, u jednom trenutku, obrazlažući doprinose jednog i drugog, Čačković je kazao da, shodno svim okolnostima koje su vladale u bh. društvu i to da je TŽ većinom ‘bošnjačka županija’, nisu stvorene prilike da netko tko nije Bošnjak stane na čelo liste”, tvrdi Vujović.

Takav stav, zaprepastio je Vujovića, jer su, kako kaže, građani Tuzle i Tuzlanske županije europejci, žive u središtu socijaldemokratije, a uz sve to su širokih shvatanja.

“Stavu Čačkovića niko se nije suprotstavio, a određeni su to i podržavali. Gospodin Enver Bijedić, koji je vodio sastanak, nije reagirao. Diskusija je završena, a ja sam kazao da ne želim nekome stvarati smetnju u pravljenju izbornog rezultata te da napuštam ovaj politički subjekt. Ono što sam čuo je nespojivo građanskoj opciji i svemu onome za što sam se zalagao”, navodi Vujović za Klix.ba.

Vujović je kao predsjednik Gradskog odbora SDBiH jučer održao sastanak s članovima mjesnih odbora, za vrijeme kojeg je iznio svoj stav i odluku o napuštanju tog političkog subjekta.

Inače, on je i predsjednik Skupštine TŽ, a kako je potvrđeno, njegova posljednja odluka neće imati nikakvog utjecaja na stabilnost skupštinske većine.

“Ostajem dio skupštinske većine jer sam čovjek koji ne gazi svoju riječ. Dajem punu podršku premijeru Irfanu Halilagiću i svim ministrima. Ja samo nisam više u Klubu zastupnika SDBiH jer smatram da imaju neprimjerene stavove za građansku opciju, njen koncept i statut na osnovu kojeg je osnovana”, naglasio je Vujović, koji u politici i dalje ostaje, a na koji način će biti poznatno naknadno.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Klix.ba, posljednja razmimoilaženja koja nastaju zbog kandidatskih listi, mogla bi dodatno kulminirati izlaskom iz stranke još nekoliko članova.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
icoo
icoo
1 mjesec prije

Samo budale ne vide ili neće da vide otomansku politiku..ali Mister Komsic prednjači i bit će vodja janjičara..

Odin
Odin
Šta ti kažeš na ovo?  icoo
1 mjesec prije

Muslimana se nakotilo da to ni bivša Yuga nebi izdržala,, misle da su pametni i da moraju biti na funkcijama,,, od predsjednika kućni savjeta, ribolovni, lovački i ini organizacija pa naravno da hoće i u vlast,, sad see vidi građanština,,,

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  icoo
1 mjesec prije

Hoće AKOBOGDA…katolik BOSNJAK protiv macekovaca srednje Bosne…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Opet ce vam srednja bosna nanijeti gubitke od kojih se do danas niste oporavil

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

U pravu ste. Nosioci listi svih lijevo orijentiranih stranaka trebaju biti Hrvati zbog solidarnosti sa slabljenjem hrvatskog nacionalnog bića u BiH.

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Imenovani djikan je srbin po zanimanju…sakriveni c,e,t os iz Bileće…srbin voli dzabalebarenje…dugo je glumatao i glumio bosanstvo…idi bre POSRBLJENI u Bileći sruši SPOMENIK Đenerala Draže i gormiraj odjeljak SDP….

Odin
Odin
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Ti se ne moraš ni skrivat u svom rezervatu,zna se šta si al kad izađeš iz tih 23% onda si ko fol građanin,,, jojjj ko vas nezna,,,

Neron
Neron
1 mjesec prije

Još jedan klasični primjer “građanske” države 🤦

🇭🇷👌🇭🇷
🇭🇷👌🇭🇷
1 mjesec prije

DOBRO JUTRO ŽARKO..

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Zaprepastio se? Pa on je naivan.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Dudlaj ga debilu. Ti si im i davao legitimitet u njihovoj varci. Ti si veci neprijatelj od njih!

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Lajk

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Upravo tako..shmmradina..
Ista gahhmad ko Sarovic..Borenovic..Mijatovic.. Vukanovic..I one ostale srpsske kurhvvetineee..od Cenicke..Trivan..Tadic..itd..itd..