Published On: Thu, Aug 29th, 2013

PARRIS: Ratovi na Balkanu nisu završeni

Prema pisanju najstarijeg britanskog magazina “The Spectator” ratovi i etnički sukobi na Balkanu još nisu završeni jer, navodno, društva u tom djelu Europe su zbog ratova ’90-tih godina duboko podijeljena po etničkim linijama, prenosi agencije Anadolija.

U autorskom tekstu britanskog putopisca Matthew Parrisa navodi se da “na Balkanu još ništa nije gotovo“.

Prošli tjedan sam se vratio s putovanja po Balkanu, gdje sam proputovao cijelu Srbiju, čak posjetio i mnoga sela u Albaniji, prošao kroz Crnu Goru prema Jadranu, bio u Hrvatskoj, itd. I vidio sam dobro kako tamo stvari stoje i u kojem smjeru ide regija. Moje ocjena je da na Balkanu još nije sve gotovo. Tamo još nisu riješeni svi problemi“, smatra Parris.

Objašnjava da je u razgovoru sa Srbima u Srbiji shvatio da oni baš i ne vole Engleze zbog bliskosti s Amerikom i zbog NATO napada iz ’90-tih.

Sve to je nekada bili teritoriji Jugoslavije. Dok sam jedne prilike sjedio u kafiću počeo sam ćaskati sa tamošnjim ljudima. Grupa mladih Srba odmah su mi rekli da mrze Engleze, Tony Blaira, ali i kraljicu Elizabethu. S njima sam se donekle i složio u vezi ovo dvoje, pa smo onda prešli na normalniji razgovor“, piše ovaj Britanac i dodaje da većina Srbijanaca tvrdi da Srbija i Crna Gora nikada nisu trebali biti razdvojeni u vidu dvije države, napominjući da su oni “jedan narod”.

Mnogi Srbi misle da se Srbija i Crna Gora nisu trebali razdvajati. Smatraju da su 2006. godine Amerika i NATO podmitili Crnu Goru da održi referendum o odcjepljenju i da se zauvijek odvoji od Srbije. Smatraju da su svi izdali Srbiju. Čak su mi onda rekli da ne idem u Albaniju, jer bih tamo mogao biti pokraden ili čak i ubijen. Nisam im smio spominjati pitanje Kosova!“, piše Parris u tekstu “The Spectatora”.

Parris napominje da je tijekom posjete Albaniji shvatio kako Albanci misle da njihova država nije potpuna bez Kosova.

Nisam pokraden niti ubijen u Albaniji. Albanci žele da uključe Kosovo i njihov nacionalni i državni identitet. Kazali su mi da će Srbi s Kosova na kraju sami otići“, priča ovaj Britanac, dodajući da se iznenadio kada je vidio da Crnom Gorom vladaju stranci.

Crna Gora mi uopće ne liči na državu, iako oni imaju povijesni stav o vlastitom identitetu. To je ‘šega’ od države, koja više liči na jednu uličnu gužvu na malom putu prema Jadranskom moru. Infrastruktura im je izgrađena uz pomoć Europe, a Rusi im pokupovaše svu imovinu. Neke reklame na ulicama su samo na ruskom jeziku“, navodi se u tekstu, prenosi agencija Anadolija.

Napominje da je u razgovoru sa mladim Crnogorcima shvatio da njima i nije baš drago što su postali nezavisna zemlja jer, navodno, mnogi bi voljeli da su u zajednici sa Srbijom, jer su im zbog dolaska eura mnoge stvari postale mnogo skuplje.

Tvrdi da na osnovu svoga promatranja Balkana misli da nijedna zemlja u tom djelu Europe nikada neće biti u pravom smislu riječi slobodna i nezavisna i da će uvijek biti pod nekim stranim silama.

Ako pričamo o budućnosti Balkana, to je zasigurno samo jedna od regija u Europi. Recimo, Crna Gora je uvijek bila pod kontrolom Rima, pa onda Venecije, Osmanlija, Austrije, Talijana i Srba i nikada neće biti nezavisni, pa tako ni Balkan. A sada su svi pod hegemonijom Europe“, navodi ovaj britanski putopisac.

Na kraju prognozira da će opet biti problema na Balkanu, jer velike imperije nisu završile svoj posao u tom djelu svijeta.

Možda su euro-federalisti i upravu kada kažu da je Europska unija ili ‘imperija’ ili ‘ništa’. Imperije će i dalje vladati i upravljati svijetom i zato mislim da će opet biti problema na Balkanu“, smatra Parris.