Parlamentarni izbori u Turskoj: Pobjednička stranka odlučuje o izmjenama Ustava

Danas se u Turskoj održavaju parlamentarni izbori na kojima će se za prevlast boriti 31 politička stranka. Pobjednička stranka bit će ta koja će mijenjati Ustav ove zemlje, javlja BBC.

Parlamentarni izbori u Turskoj: Pobjednička stranka odlučuje o izmjenama Ustava

(Foto: EPA)

Građani Turske će ponovno u manje od 15 mjeseci već treći put izaći na birališta, kako bi izabrali zastupnike Velike narodne skupštine Turske, koja broji 550 zastupnika. U mjesecu ožujku 2014. održani su lokalni izbori, a predsjednički izboru u kolovozu 2014.godine. 31 politička stranka će se nadmetati za glasove 56.641.000 birača, od toga 53.765.000 u Turskoj te 2.876.000 u inozemstvu. Izborni prag je 10 posto.
  Predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik stranke AKP, koji je prvi puta došao na vlast kao premijer ove zemlje u 2003. godini, želi dobiti većinu kako bi Tursku transformirao u predsjedničku republiku. AKP ili Stranka pravde i razvitka je snovana 2001.godine. Predsjednik stranke je sadašnji premijer Ahmet Davutoglu. Od mjesta za 550 članova koliko turski parlament broji, AKP teži osvojiti 400. AKP je posljednjih godina, i na gotovo svakim izborima do sada, fokus stavljala na ekonomska pitanja, što im je i donosilo glasove i pobjede te im je ekonomski uspjeh zemlje najjači adut i na ovim izborima. No, zastupnici Kurda bi mogli prijeći izborni prag od deset posto i ući u parlament.  Lijevo krilo HD partije nada se da će osvojiti prvi put mjesta u parlamentu i na taj način uskratiti mjesta Erdoganovoj partiji i poremetiti njegove planove da promijeni Ustav i prebaci ovlasti premijera na predsjednika zamlje.