Subota, 13 travnja, 2024

Parlament Europske unije donosi rezoluciju o Daytonu

Must Read


Povodom 20. godišnjice parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma u Parizu, pred poslanicima u Europskom parlamentu na sljedećoj plenarnoj sjednici, koja će biti održana u Strasbourgu, naći će se prijedlog rezolucije o Daytonu, koji pripremaju najjače europske stranke, otkriva „Dnevni avaz”.
Početak četverodnevnog zasjedanja ovog najvišeg zakonodavnog tijela EU, naime, zakazan je za 14.prosinac, dan prije nego što je u glavnom gradu Francuske prije 20 godina potpisan Daytonski sporazum, a europski parlamentarci o rezoluciji će raspravljati treći dan, 16. prosinca.
Kako se saznaje, dokument se još nalazi u fazi radnog nacrta, a glavni predlagač je izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda koji dolazi iz najjače, Europske narodne stranke.
Osim ove grupacije, kako se saznaje, u izradi nacrta sudjeluju i socijalisti i demokrati. Ove dvije grupacije u parlamentu imaju većinu od 409 poslanika od ukupno 751, što samo po sebi dokazuje ozbiljnost kojom ovo europsko tijelo pristupa izradi rezolucije.
Iako je cijeli dokument još u fazi izrade, njegove konture već se pomalo naziru. Rezolucija,bi prema saznanjima, trebala bi biti sažeta na svega petnaestak stranica, jer je želja predlagača da ona bude „kratka i jasna”.
Prvi cilj jeste da se ukaže na važnost godišnjice Daytonskog sporazuma, koji je zaustavio krvavi rat u BiH i nastavak genocida, potvrda nacionalnog i teritorijalnog integriteta BiH, kao i podrška u nastavku faktički tek započetih, pozitivnih koraka koji BiH vode ka EU, piše Dnevni avaz.
Kako se saznaje, za sada se u dokumentu ne spominje opredijeljenost Europskog parlamenta niti ideja o eventualnoj izmjeni daytonskog okvira, mada to, nije isključeno tijekom rasprave na zasjedanju. Zbog toga će, iako će rezolucija već 16. prosinca pred parlamentarcima biti u vidu prijedloga, a ne nacrta, biti ostavljena mogućnost rasprave za sve poslanike.
Ono što je, također, zanimljivo jest da će raspravu o rezoluciji otvoriti visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost te potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini svojim dužim govorom pod nazivom „20 godina u Daytonskom mirovnom sporazumu.”
O važnosti rezolucije, kako su kazali”Avazovi” izvori, govori i to da se o njoj raspravlja na plenarnoj sjednici, na kojoj se skoro uvijek razmatraju važniji prijedlozi od onih koji se nađu na dnevnom radu „običnih” sjednica koje se održavaju u Bruxellesu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -