Published On: Uto, pro 8th, 2015

Parlament Europske unije donosi rezoluciju o Daytonu


Povodom 20. godišnjice parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma u Parizu, pred poslanicima u Europskom parlamentu na sljedećoj plenarnoj sjednici, koja će biti održana u Strasbourgu, naći će se prijedlog rezolucije o Daytonu, koji pripremaju najjače europske stranke, otkriva „Dnevni avaz”.
Početak četverodnevnog zasjedanja ovog najvišeg zakonodavnog tijela EU, naime, zakazan je za 14.prosinac, dan prije nego što je u glavnom gradu Francuske prije 20 godina potpisan Daytonski sporazum, a europski parlamentarci o rezoluciji će raspravljati treći dan, 16. prosinca.
Kako se saznaje, dokument se još nalazi u fazi radnog nacrta, a glavni predlagač je izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda koji dolazi iz najjače, Europske narodne stranke.
Osim ove grupacije, kako se saznaje, u izradi nacrta sudjeluju i socijalisti i demokrati. Ove dvije grupacije u parlamentu imaju većinu od 409 poslanika od ukupno 751, što samo po sebi dokazuje ozbiljnost kojom ovo europsko tijelo pristupa izradi rezolucije.
Iako je cijeli dokument još u fazi izrade, njegove konture već se pomalo naziru. Rezolucija,bi prema saznanjima, trebala bi biti sažeta na svega petnaestak stranica, jer je želja predlagača da ona bude „kratka i jasna”.
Prvi cilj jeste da se ukaže na važnost godišnjice Daytonskog sporazuma, koji je zaustavio krvavi rat u BiH i nastavak genocida, potvrda nacionalnog i teritorijalnog integriteta BiH, kao i podrška u nastavku faktički tek započetih, pozitivnih koraka koji BiH vode ka EU, piše Dnevni avaz.
Kako se saznaje, za sada se u dokumentu ne spominje opredijeljenost Europskog parlamenta niti ideja o eventualnoj izmjeni daytonskog okvira, mada to, nije isključeno tijekom rasprave na zasjedanju. Zbog toga će, iako će rezolucija već 16. prosinca pred parlamentarcima biti u vidu prijedloga, a ne nacrta, biti ostavljena mogućnost rasprave za sve poslanike.
Ono što je, također, zanimljivo jest da će raspravu o rezoluciji otvoriti visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost te potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini svojim dužim govorom pod nazivom „20 godina u Daytonskom mirovnom sporazumu.”
O važnosti rezolucije, kako su kazali”Avazovi” izvori, govori i to da se o njoj raspravlja na plenarnoj sjednici, na kojoj se skoro uvijek razmatraju važniji prijedlozi od onih koji se nađu na dnevnom radu „običnih” sjednica koje se održavaju u Bruxellesu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare