Published On: Pon, pro 17th, 2018

Parlament BiH priprema rezoluciju kao odgovor na deklaraciju Hrvatskog sabora

“Rezolucija je pripremljena i najvjerojatnije će već sutra biti puštena u proceduru”, kratko je potvrdio Magazinović za televiziju N1 ne želeći iznositi više detalja o sadržaju.

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine već bi na prvoj idućoj sjednici mogao razmatrati prijedlog rezolucije “o osudi uplitanja Hrvatske u unutarnje poslove BiH”,  objavili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Rezoluciju, koja je svojevrstan odgovor na deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, što ju je prošlog tjedna usvojio Hrvatski sabor, predložit će Socijaldemokratska pratija BiH (SDP BiH), potvrdio je zastupnik te stranke u parlamentu BiH Saša Magazinović.

“Rezolucija je pripremljena i najvjerojatnije će već sutra biti puštena u proceduru”, kratko je potvrdio Magazinović za televiziju N1 ne želeći iznositi više detalja o sadržaju.

U prijedlogu rezolucije, prama informacijama koje su procurile do medija, problematizira se inzistiranje Hrvatske na poštivanju načela konstitutivnosti kao osnove za svaki model uspostave vlasti u BiH odnosno legitimnog predstavljanja njezinih naroda u tijelima vlasti, kako u BiH tumače bit sadržaja saborske deklaracije.

“Ukoliko Hrvatska inzistira na implementaciji modela konstitutivnosti kao navodno jedinog modela osiguranja prava kolektiviteta i izbora legitimnih predstavnika, Zastupnički dom (parlamenta BiH) poziva Republiku Hrvatsku da razmotri uvođenje koncepta konstitutivnosti Srba i Bošnjaka kroz Ustav Republike Hrvatske, s obzirom da pripadnici ova dva naroda broje preko 215 tisuća stanovnika Republike Hrvatske te da popratno u Hrvatskom saboru omogući zaštitu njihovih kolektivnih prava kroz institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa”, stoji uz ostalo u prijedlogu rezolucije kako ga citira portal Klix.
U SDP-u drže kako bi Hrvatska morala na drugačiji način nego do sada štititi prava Srba i Bošnjaka koji u njoj žive, posebice stoga što su oni 1991. godine činili 13 posto ukupnog stanovništva, a danas ih ima tek 5 posto.

Bude li rezolucija usvojena, ona bi, osim Hrvatskoj i njenim dužnosnicima, bila upućena i tijelima Europske unije.

U SDP-u vjeruju kako će njihov prijedlog rezolucije dobiti potrebnu potporu u Zastupničkom domu jer su takav dokument navodno spremni podržati svih osim HDZ-a BiH, koji i tom domu ima samo 5 od 42 zastupnika.

(Hina)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare