Published On: Uto, ožu. 7th, 2017

PARLAMENT BIH: Kožul i Lovrinović žestoko odgovorili na “Rezoluciju” o Hrvatskoj SDP-ovca Magazinovića

Napori Hrvatske koji se poduzimaju kroz Europski parlament, a u svrhu popravljanja institucionalne pozicije hrvatskog naroda u BiH, posebno kada je u pitanju legitimno zastupanje, ali i ustavne promjene na načelima federalizma, izazivaju bijes u sarajevskom političkom establišmentu koje se očito ne može pomiriti s činjenicom da se hrvatsko pitanje diglo na višu razinu. Osim poruka kojima se žele minimizirati dijelovi nedavno usvojene Rezolucije Europskog parlamenta, te uz sada već tradicionalno odbijanje svih prijedloga koji trebaju voditi ravnopravnijoj poziciji Hrvata, sada pokušava lopticu prebaciti na Hrvatsku, piše Hrvatski Medijski Servis.

Tako se danas na sjednici Zastupničkog doma državnog Parlamenta našla rezolucija koju je predložio SDP-ov zastupnik Saša Magazinović, a u kojoj se između ostalog, poziva Hrvatsku da razmisli o vraćanju statusa konstitutivnog naroda Srbima.

Zašto se samo Hrvatska izdvaja?

Već na samom početku sjednice, kako javlja izvjestitelj HMS-a, povela se rasprava o rezoluciji, odnosno o potrebi da se ona skine s dnevnog reda budući je prema mišljenju hrvatskih zastupnika u državnom Parlamentu nelogično da se od svih država iz okruženja, pa i šire, samo Hrvatska izdvaja. Predlagač Magazinović se branio kako je rezolucija izraz međusobnog poštovanja te je naveo kako je ona nešto pozitivno.

Međutim, predsjednik Kluba HDZ-a BiH Nikola Lovrinović upitao je ima li to Magazinović mandat manjina iz Hrvatske koje zastupa kroz ovu rezoluciju, odnosno je li dobio mandat u Parlamentu BiH na osnovu toga. Kazavši kako smo isto tako mogli predložiti zaštitu prava bošnjačke manjine u Albaniji, Lovrinović je upitao zašto se samo Hrvatska izdvaja budući je poznato da mnoge druge države imaju veze s BiH, počevši od ostalih potpisnica Daytonskog sporazuma pa do država članica Vijeća za provedbu mira.

Nepristojan dokument

Zastupnik HDZ-a BiH Predrag Kožul također je, izvještava Hrvatski Medijski Servis, tražio skidanje s dnevnog reda ove točke, kazavši kako je ovaj dokument ispod razine Parlamenta BiH te je nepristojan.

-Moguće da su prema BiH različiti vanjski čimbenici bili u prošlosti nepristojni, što veća država to je nepristojnija. Je li Hrvatska? Držim da nije posebno ne na razini rezolucije. U principu ona je na tragu dosaedašnjeg djelovanje kluba SDP-a; svaka inicijativa je do sada stvarala konflikt. Sad se ide vani i prenosi se konflikt prema inozemstvu. BiH bi na ovaj način vrlo brzo izgubila prijatelje, upozorio je Kožul.

Istodobno, Magazinović je kazao kako je za Kožula ovaj dokument ispod razine, a nije mu ispod razine kada “u državu predstavnici drugih država ulaze kao u kavanu”.

Na kraju, ova rezolucija ima za cilj da poruči svima neka se prvo pogledaju u ogledalo da očiste ispred svoga praga, kazao je on. No, pritom je očito propustio spomenuti i naglasiti brojne poteze Hrvatske koja je pokazala kako je iskreni prijatelj BiH. Očito je i to kako hrvatsko pitanje dolazi na takvu razinu da izaziva nervozu u sarajevskim političkim krugovima.

Inače, na početku dokumenta se navodi kako, “smatrajući da prijedlozi koji u posljednje vrijeme koordinirano dolaze  od političara iz susjedne Hrvatske, a tiču se unutarnje politike i odnosa u BiH, imaju cilj da u dobroj namjeri savjetodavno pomognu diskusiju oko jednog broja otvorenih tema”.

Nakon toga predlagač navodi kako “iskazujući želju da, također u jednako dobroj namjeri, sugestijama i  savjetima uzvratimo prijateljskoj i susjednoj državi Hrvatskoj i njenim najodgovornijim političarima, BiH predlaže rezoluciju o želji za napredak Hrvatske”. U njoj se šturo i bez analize navodi kako je State Department ukazao na kršenje oprava manjina u Hrvatsko, te se ističe kako Parlament BiH “poziva Vladu Hrvatske da u svrhu pružanja ruke  pomirenja u  regiji, razmotre mogućnost davanja statusa konstitutivnog naroda ili na drugi način definiranog posebnog statusa najbrojnijoj manjini u Hrvatskoj”. Također se opet općenito i bez pokazatelja spominje indeks korupcije prema kojem je Hrvatska nazadovala u borbi protiv korupcije./M.I./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer