Published On: Pon, lis 26th, 2020

Pariz poziva muslimanske zemlje da zaustave bojkot francuskih proizvoda

Pozivi na bojkot francuskih proizvoda u nekim muslimanskim zemljama su neutemeljeni i moraju se zaustaviti, saopštilo je u nedelju francusko Ministarstvo spoljnih poslova nakon što su primjedbe predsjednika Emmanuela Macrona o islamu zbog odrubljivanja glave nastavnika izazvale bijes u muslimanskom svijetu.
„U nekoliko zemalja Bliskog istoka posljednjih dana bilo je poziva na bojkot francuskih proizvoda, posebno onih poljoprivrednih, kao i opštih poziva na demonstracije protiv Francuske, ponekad iskazanim izrazima mržnje, koji su emitovani na društvenim mrežama“, rekao je portparol ministarstva.

“Pozivi na bojkot su neutemeljeni i moraju se odmah zaustaviti, kao i svi napadi na našu zemlju koje čini radikalna manjina,” dodao je diplomata.

Pozivi su uslijedili nakon što je pitanje islamističkog terorizma dobilo novi zamah u Francuskoj, predsjednik Emmanuel Macron osudio je nedavno jezivo ubistvo nastavnika istorije Samuela Patija u predgrađu Pariza od strane 18-godišnjaka čečenskog porijekla nakon što je Pati pokazao nekoliko satiričnih crtanih filmova o muslimanskom proroku Mohamedu svojim učenicima tokom lekcije o slobodi govora i slobodi svijesti.

Osumnjičeni je rođen u Moskvi, ali se godinama kasnije preselio u Francusku i tamo je dobio status izbjeglice. Policajci su ga istog dana ubili, a istraga o brutalnom ubistvu sada je u punom jeku.

Predsjednik Macron odmah je odgovorio nazvavši opaki incident “terorističkim napadom”, zaduživši svoju vladu da preduzme korake za iskorjenjivanje islamističke prijetnje i da, pored ostalih mjera, pojača bezbjednost u školama. Francuska se nikada neće odreći karikatura i dalje će braniti slobodu koju je promovisao ubijeni nastavnik, rekao je predsjednik Emmanuel Macron tokom komemoracije za žrtvu u srijedu.