Published On: Pet, lis 1st, 2021

“PARIŠKI PROCES”: Šest džamija u Francuskoj bit će zatvoreno “zbog islamskog separatizma”

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je vlada započela procedure za zatvaranje šest džamija i ukidanje brojnih udruženja, i to zbog promoviranja, kako to Pariz naziva, “radikalnog islama”.

Darmanin je dodao da Pariz namjerava ukinuti još udruženja sljedeće godine.

Ministar Darmanin je dodao, u intervjuu za francuski list Le Figaro, da je “trećina od 89 bogomolja, za koje se sumnja da su radikalne i koje su uvrštene na spiskove obavještajnih službi, nadzirane od studenog 2020. godine”.

Dodao je da je Vlada “pokrenula akciju za zatvaranje šest bogomolja u pet različitih departmana”.

Prema francuskim dužnosnicima, sigurnosne službe su od 2017. godine izvršile “gotovo 24.000 pretresa i 650 akcija zatvaranja mjesta koja posjećuju ekstremisti” kao dio politike Pariza u borbi protiv, kako ga naziva, ”islamskog separatizma”.

Francuski ministar unutarnjih poslova je dodao da će zatražiti da se ukine “Islamska izdavačka kuća Nawa” i “Crna afrička obrambena liga” (LDNA). Prema njegovim riječima, Nawa, sa sjedištem u gradu Ariege na jugu Francuske, potiče istrebljenje Židova i smatra legitimnim kamenovanja homoseksualaca. Što se tiče LDNA, vlasti kažu da ovo udruženje “poziva na mržnju i rasnu diskriminaciju”, što navode kao razlog za njegovo ukidanje.

Crna afrička obrambena liga (LDNA) proglasila je svoje uspostavljanje tijekom demonstracija protiv policijskog nasilja koje je organizirala u lipnja 2020. godine ispred američke ambasade u Parizu.

“U narednih godinu dana još deset drugih udruženja će biti predmet postupka ukidanja”, dodao je Darmanin, prenosi Al Jazeera.

Državno vijeće Francuske odobrilo je 24. rujna vladinu odluku o ukidanju “Kolektiva za borbu protiv islamofobije u Francuskoj” (CCIF) i “Baraka City”. Vlada je odlučila zabraniti rad ovim udruženjima krajem 2020. godine, nakon ubojstva francuskog nastavnika Samuela Patyja u listopadu 2020. godine, kojem je napadač musliman odrubio glavu.

U intervjuu za Le Figaro, Darmanin je izjavio da će “ugovor o republičkim obavezama predviđen Zakonom protiv separatizma, prema kojem će udruženja primati državne subvencije ovisno o svom poštovanju republičkih vrijednosti, stupiti na snagu u siječnju 2022. godine”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao kako želi reformirati i uokviriti islamske institucije kako bi osigurao postojanje islamskog diskursa kompatibilnog s republikanskim vrijednostima, u svjetlu eskalacije onoga što je nazvao “ekstremističkim diskursom”.

Francuski predsjednik je prije nekoliko mjeseci rekao da “islam svugdje doživljava krizu”. Također je branio karikature poslanika Muhammeda, neka je Božji mir i milost na njega, smatrajući da spadaju u ”okvir slobode izražavanja”, što je izazvalo bijes u islamskom svijetu./Fena/HMS/

0 0 glasovi
Article Rating
13 Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x