Published On: Mon, Aug 21st, 2017

PARATERORISTA: Lociran u paradžematu u Sarajevu, priveli su ga…

Pripadnici sigurnosnih struktura došli su do saznanja u kojem paradžematu se krije odbjegli terorista Adem Karamuja (34) za kojim je Interpol raspisao crvenu potjernicu jer je nestao sa prijavljene adrese nakon što mu Sud BiH poslije pravosnažne presude izrečene u travnju nije odredio pritvor.

– Čeka se nalog za uhićenje. Od raspisivanja potjernice on najviše vremena provodi u jednom paradžematu, a u međuvremenu je na kratko posjetio još dva. Taj paradžemat policija je ranije pretresala, ali je imala skromne rezultate jer su informacije procurile do njegovih pripadnika. U druga dva policija nikad nije ušla – kaže sugovornik “Glasa Srpske” iz sigurnosnih struktura.

Karamuja je uhićen u policijskoj akciji “Damask” 2014. godine zajedno s Enesom Mešićem i još nekoliko članova njegove grupe, nakon čega je Tužiteljstvo BiH protiv njih podiglo optužnicu. Sud BiH je 7. travnja pravosnažno osudio Karamuju na dvije godine zatvora zbog ratovanja u Siriji za terorističku organizaciju Islamska država, ali mu nije određen pritvor, kao ni ostalim osuđenima iz te grupe. Poslije nekoliko neuspjelih pokušaja da bude pronađen i upućen na izdržavanje kazne za Karamujom je raspisana crvena Interpolova potjernicu.

Sugovornik “Glasa Srpske” kaže da su Karamuju kontaktirali njegovi suborci iz Sirije Emir Ališić (47) i Amir Džinić (44) koji su još tamo s obiteljima. Razgovarali su o situaciji u Siriji i u BiH, a Ališić i Džinić su se požalili da je stanje u Siriji mnogo gore nego u vrijeme kada je s njima bio i Karamuja.

– Rekli su mu da se bez obzira na to ne bi vraćali u BiH i da će ostati tamo da poginu, ali ih je zanimala mogućnost vraćanja obitelji u BiH u slučaju budu nastavljeni porazi Islamske države na bojnom polju. Karamuja je rekao da će provjeriti kod braće kakve su mogućnosti za to – kaže izvor banjalučkog lista.

“Glas Srpske” objavio je ranije da je Karamuju u lipnju kontaktirao i njegov suborac Elvedin Zukić (26) koji se nalazi u Siriji i bio je zainteresiran za povratak. Njemu je Karamuja opisao svoj slučaj i rekao da je dobio samo dvije godine zatvora. Savjetovao mu je da dođe i s Tužiteljstvom BiH sklopi sporazum o priznanju krivice i suradnji. Rekao mu je da može proći sa samo godinom zatvora koju može otkupiti i tako se odmah naći na slobodi.

Ališić i Džinić

Emir Ališić je prije odlaska u Siriju bio nastanjen u vehabijskoj zajednici Ošve kod Maglaja. U džihad u Siriju otišao je u kolovozu 2013. avionom iz Sarajeva za Istanbul.

– Vratio se u rujnu 2013, pa ponovo otišao u prosincu također preko Sarajeva i Istanbula. Tada su s njim bili supruga i devetoro djece Amira Džinića. Ališićeva supruga Sadžida Buljubašić i četvoro djece pridružili su mu se u lipnju 2014. godine. Jedno od te djece je i sin Buljubašićeve iz prethodnog braka Hamza Labidi (18) za kojim je Interpol također raspisao crvenu potjernicu – kaže sugovornik “Glasa Srpske”.

I Džinić je prije odlaska u Siriju boravio u Ošvama, a u Siriju je otišao u kolovozu 2013. letom iz Sarajeva u Istanbul. Njegova kćerka bila je šerijatski vjenčana supruga teroriste Emraha Fojnice koji je 2014. poginuo u samoubilačkom napadu u Iraku. Fojnica je bio optužen da je sa Mevlidom Jašarevićem sudjelovao u napadu na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine./HMS/