Published On: Sri, stu 15th, 2017

PARALIZA PARLAMENTA BIH Danas je krahirao i treći stup državne vlasti Bosne i Hercegovine

Kako smo vidjeli, Parlament BiH bez SNSD-a funkcionira teško ili nikako. Zbog kronično polufunkcionalnog Parlamenta BiH, ni Vijeće ministara ne funkcionira normalno. I na kraju, kao ilustracija potpunog kolapsa vlasti dolazi urušeni treći stup države – sudska vlast.

Konstatacijom da u dvorani „nema Srba“ odgođena je sjednica Parlamenta BiH.

Formalno zbog nedostatka entitetske većine, a suštinski zbog konzultacija u svezi s „Bakirovim izjavama oko priznanja Kosova“, Zastupnički dom nije održao sjednicu.

Ova sjednica je posebno važna za Hrvate jer se trebalo raspravljati o prijedlogu izmjena Izbornog zakona. Bez obzira što su bošnjačke stranke već najavile da će odbiti prijedlog ipak se očekivala sjednica na kojoj bi se raspravljalo o Izbornom zakonu. Pa da još jednom glasno čujemo kako Hrvati „dijele Bosnu“.

Sumorna slika odgođene sjednice Parlamenta BiH ustvari pokazuje svu neravnopravnost hrvatskog naroda u odnosu na ostala dva naroda, pa je već i sama današnja nesjednica argument u korist promjena izbornog zakona.

Srbi, kao konstitutivan narod, u svakom trenutku mogu ne doći na sjednicu čime je rad Parlamenta blokiran. Hrvati, s druge strane, ne moraju doći na sjednicu četiri godine i ništa se neće dogoditi.

Naravno, Zastupnički dom i jeste zamišljen kao građanski, pa se Hrvati s proceduralne strane nemaju što ni žaliti.

Ali, ima i treća strana – bošnjačka. I bošnjački zastupnici ako se ne pojave na sjednici – ona se neće održati!

To nam govori da su Hrvati, kao politički narod, gotovo u potpunosti prepušteni na milost i nemilost druga dva naroda, koji istovremeno suvremeno upravljaju svojom političkom sudbinom.

Čak i kada je na dnevnom redu Zakon esencijalne važnosti za opstanak hrvatskog naroda, njihovi zastupnici nisu u stanju osigurati ni održavanje sjednice – da ne govorimo o usvajanju zakona!

Kosovo i rat

Formalno, Srbi nisu došli zbog Bakirovih izjava vezano za priznanje Kosova. Istina je da SNSD koristi temu Kosova i prijetnje ratom da dodatno paralizira izvršnu i zakonodavnu vlast u BiH, odnosno demonstrira svu slabost Saveza za promjene. Da stvari budu gore za Savez, i oni su bili prisiljeni prihvatiti SNSD-ov poziv na prekid sjednice, čime su tek umanjili političku štetu koju im je nehotice smjestio njihov koalicijski partner Bakir Izetbegović.

SNSD će tako prikupiti još nekoliko bezobraznih političkih bodova, SDS će ih izgubiti, Parlament se neće sastati, a Hrvati će morati još malo sačekati da njihov prijedlog Izmjena izbornog zakona propadne voljom bošnjačke većine.

Bez obzira na ishod, koji će biti loš sam po sebi, paraliza Zakonodavne vlasti logična je u kontekstu paralize sudske pa i izvršne vlasti.

Kako smo vidjeli, Parlament BiH bez SNSD-a funkcionira teško ili nikako. Zbog kronično polufunkcionalnog Parlamenta BiH, ni Vijeće ministara ne funkcionira normalno.

I na kraju, kao ilustracija potpunog kolapsa vlasti dolazi urušeni treći stup države – sudska vlast.

Ustavni sud BiH, kao Daytonom propisano najviše sudsko tijelo, izgleda donosi presude i obrazloženja samo za internu uporabu. Izvršna i zakonodavna vlast očito nemaju namjeru ni pročitati, a ne implementirati presude Ustavnog suda.

Zato današnje odgađanje sjednice Parlamenta BiH nije krah Izbornog zakona i pokušaja hrvatskog naroda da ostvari ravnopravnost u izbornom procesu i političkom životu.

Ne. Današnji propast Parlamenta je pokazatelj kako odnosi u Bosni i Hercegovini sistemski ne funkcioniraju. Ne samo u Parlamentu BiH, nego ni u Vijeću ministara ni u Ustavnom sudu.

Jednostavno – ne funkcionira ništa.

Tko je odgovoran?

Bakir Izetbegović.

 

T. Milović l Dnevnik.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x