Srijeda, 17 srpnja, 2024

PARADOKS “GRAĐANINA” HAMZE: Njegove Sirije više nema, BIH ga želi izručiti trećoj zemlji

Must Read

Abu Hamza je uhićen 2008. godine uz opravdanje da predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH. Iako državno Tužiteljstvo nikada nije pokrenulo nikakvu istragu protiv njega, niti je osuđivan, nezakonito je proveo osam godina u pritvoru.

Nedavno je oslobođen jer je BiH uskladila Zakon o strancima s direktivima Europske unije, koji kaže da strani državljani u pritvoru mogu provesti maksimalno 18 mjeseci.

BiH godinama pokušava deportirati Abu Hamzu u neku drugu zemlju, ali bezuspješno. Jedina država koja bi ga mogla prihvatiti je njegova rodna Sirija. Međutim zbog ratnih dejstava u toj zemlji, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu naglasio je da Abu Hamza ne smije biti deportiran u Siriju, jer bi mu život bio ugrožen.

S druge strane BiH intenzivno traži neku treću zemlju koja bi ga prihvatila, ali bezuspješno, jer nijedna država do sada nije pozitivno odgovorila. Potvrdio je to u razgovoru za Klix.ba Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Proglašavanjem Abu Hamze prijetnjom po nacionalnu sigurnost, i traženjem neke treće zemlje koja bi ga prihvatila BiH je učinila sebi medvjeđu uslugu. Tko će prihvatiti nekoga ako je on prijetnja po nacionalnu sigurnost, smatra Nedim Kulenović iz Udruženja Vaša prava, koji je do sada zastupao Abu Hamzu.

“Zbog nezakonitog držanja u pritvoru gotovo osam godina Abu Hamza će tužiti BiH Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, jer mu je uskraćeno pravo na privatni život i život s obitelji. O detaljima tužbe u ovom momentu ne možemo govoriti”, kazao je za Klix .ba Kulenović.

U jednoj od svojih izjava nakon izlaska iz pritvora Abu Hamza je kazao kako će tužbu protiv države podnijeti zbog moralne satisfakcije da se dokaže tko je bio u pravu, a ne zbog neke materijalne koristi.

Njemu su trenutno određene mjere zabrane, gdje mu je kretanje ograničeno na Kanton Sarajevo uz redovito javljanje nadležnim službama, što Abu Hamza i poštuje. Iako bi bilo poštenije, da mu BIH odredi da se može kretai samo po Travniku, Vitezu i tamo piti kahve. Tamo ga ljudi “pamte po čuvenju”. Iako bi mnogi voljeli da ga uopće ne pamte.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -