PARADOKS FEDERACIJE BIH I FENOMEN(ALNI) DUNOVIĆ: Dio sam izvršne vlasti i učinit ću sve da narod zaštitim od nas…


Dunović
 ostanak u vlasti opravdava činjenicom kako je njegova obveza štititi ustavnost i ne dozvoliti protuustavan rad HDZ-u i SDA. Ističe kako je DF definitivno oporba i kako SDA i HDZ trebaju naći nove partnere. Potpredsjednik FBiH navodi kako neće blokirati rekonstrukciju Vlade FBiH, ali kako neće ni dozvoliti da se pod krinkom reformi radi sustavna pljačka.
DF je definitivno odlučio ići u oporbu, ali su rekli da Vi ostaje na poziciji potpredsjednika Federacije. Zašto? Je li moralno zvati se oporbom, a zauzimati pozicije u vlasti?
– Ministri iz DF-a su bili u Vladi Federacije BiH dok god se moglo raditi moralno, po zakonu i u skladu sa Ustavom Federacije BiH. U trenutku donošenja ranije spominjane Uredbe, na način da se preglasavanjem ministara iz DF-a donosi Uredba koja je u suprotnosti sa zakonom, moralno je bilo napustiti Vladu FBiH. Moja je moralna i ustavna obveza da štitim ustavnost svih odluka koje donesu federalni organi vlasti, što uključuje i Vladu Federacije BiH, tako da smatram kako bi bilo nemoralno da se povučem i omogućim protuustavan rad koji je u ovom trenutku u interesu predstavnika SDA i HDZ-a u Vladi FBiH.
Ima li ikakve šanse da se DF predomisli i ostane u Vladi FBiH?
– Mislim da je više puta naglašeno da su ministri, sada već bivši, iz DF-a u Vladi Federacije BiH podnijeli neopozive ostavke. Razlog je donošenje Uredbe koju smatramo protuustavnom i protuzakonitom, ali pustimo Ustavni sud Federacije BiH da uradi svoj posao. Također, jasno je da su SDA i HDZ postupile, i prije isteka 100 dana rada Vlade FBiH, protivno stranačkim dogovorima koje su potpisale sve tri stranke koje su u tom trenutku činile parlamentarnu većinu, jer je jedna od osnovnih stvari sporazuma bila depolitizacija javnih poduzeća. DF je preglasan, te je sada pravo vrijeme da se formira nova parlamentarna većina.
DF je zatražio ostavku premijera Novalića, hoće li DF pokušati okupiti većinu u Parlamentu?
– SDA i HDZ trebaju okupiti novu parlamentarnu većinu, a ukoliko nisu sposobni za to, moguć je i rad manjinske Vlade ili jednostavno, premijer Novalić treba podnijeti ostavku zbog nemogućnosti funkcioniranja Vlade FBiH. Odluka predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare da ne prihvati neopozive ostavke ministara iz DF-a nije način na koji funkcionira Vlada, jer to zaista liči na rad pod prisilom. Jasno je rečeno da su ostavke neopozive.
Hoćete li Vi blokirati rekonstrukciju Vlade i imenovanja novih ministara?
– Ja kao potpredsjednik Federacije BiH imam ustavnu obvezu potpisivanja suglasnosti na imenovanje Vlade FBiH zajedno s predsjednikom i potpredsjednicom FBiH. Nije mi namjera blokada rekonstrukcije Vlade FBiH, međutim, u slučaju da je očita namjera nove parlamentarne većine blokada reformskih procesa, ili prikrivanje protuzakonitih radnji pod krinkom reformi, iskoristit ću sve ustavne ovlasti da zaštitim građane Federacije BiH od sustavne pljačke.
Rekli ste da ćete blokirati eventualni ulazak SNSD-a u Vladu FBiH, jer su oni destabilizirajući faktor. Po čemu je SNSD u FBiH destabilizirajući faktor?  
– Mislim da nema potrebe objašnjavati na koji način je SNSD destabilizirajući faktor i ponovno napominjem da neću dozvoliti ulazak u vlast Federacije BiH nekoga tko otvoreno radi protiv te iste Federacije i BiH, te ne podržava ni ulazak BiH u euroatlantske integracije.
Je li uredu da srpske pozicije u Vladi FBiH dobiju stranke koje nemaju nijednog izaslanika u Klubu Srba u Domu naroda federalnog Parlamenta?
– Ustavno uređenje BiH i FBiH je takvo da nam ne ostavlja prostora da tumačimo što jeste a što nije uredu, izuzev ukoliko nismo spremni odmah krenuti sa ustavnim promjenama. Stvar je nove parlamentarne većine na koji će način obaviti raspodjelu ministarstava, a ja ću u trenutku dostavljanja prijedloga za nove ministre postupiti isključivo u skladu sa Ustavom Federacije BiH.
Tko je po Vama najveći krivac za krizu u Federaciji i pucanje koalicije?
– Smatram da je najveći krivac SDA, iz razloga što se od početka postavio podanički prema zahtjevima HDZ-a. Partnerstvo dvije od tri stranke u vlasti je sasvim legitimno, sve do trenutka dok se preglasavanjem ne počnu donositi protuustavne i protuzakonite uredbe.
Mislite li da će SDA i HDZ izbaciti DF iz državne vlasti?
– To je zaista pitanje za predstavnike SDA i HDZ-a.
Što ste do sada učinili i što namjeravate učiniti za položaj srpskog naroda u FBiH?
– Kao što sam više puta naglasio, moja obveza je štititi interese svih građana i naroda u Federaciji BiH. Mislim kako treba još jednom pojasniti da predsjednik Federacije i dva potpredsjednika nisu predstavnici naroda, već se biraju iz reda tri konstitutivna naroda. To je bitna razlika. Naravno, postoji moralna obveza da pored zaštite interesa svih građana i naroda iz FBiH uradite nešto i za najugroženije kategorije stanovništva s naglaskom na narod iz kojeg dolazite, a ni na koji način ne zapostavljajući građane druge nacionalnosti.

 

Trenutno se bavim, u okviru svojih nadležnosti, pomoći u realizaciji jednog projekta kojim bi se pokrenula proizvodnja u jednoj tvornici na granici dva entiteta, a zapošljavali bi se ljudi i iz Federacije BiH i iz RS-a. Radi se o području gdje je veliki broj povratnika srpske nacionalnosti u Federaciju BiH, te smatram da se povratnici u Federaciji mogu funkcionalno integrirati u društvo tek nakon ostvarivanja elementarnog prava na rad. Zapošljavanje je težak i spor proces, naročito u slabije razvijenim općinama, u državi koja je u procesu kada tek treba da se krene sa socioekonomskim reformama.

 

(dnevni-list.ba,