Published On: Wed, Jun 28th, 2017

U BEOGRADU BEZ INCIDENTA Sarajevo ostaje zadnji glavni grad Europe gdje nije održana gay parada

U Beogradu je održana  Parada ponosa, koju su pod geslom “Neka svi naši glasovi ore se” organizirale građanske udruge  Egal, Loud&Queer i Gej lezbijski info centar, a na kojoj je sudjelovalo stotinjak građana.

Povorku, koja je prošla kroz nekoliko gradskih ulica i završila na Trgu Republike, pratile su jake policijske snage. Zabilježeno je samo nekoliko manjih provokacija, a ozbiljnijih incidenata nije bilo, prenosi Hina.

Sudionici parade nosili su transparente na kojima je pisalo “Ponos Srbije – Neka svi naši glasovi ore se”, “Hoćemo život dostojan čovjeka”, “Podrška je važna”, “Adam i Steva, Ema i Eva”, kao i zastave duginih boja kao obilježje LGBT zajednice.

Predstavnici LGBT zajednice izjavili su da od države zahtijevaju nultu toleranciju prema nasilju i zakonsko reguliranje istospolnih zajednica i dokumenata za transrodne osobe, poručujući da “LGBT zajednica ne nanosi štetu državi ili osobama heteroseksualne orijentacije”.

“Što tražimo za nas, ne otimamo od drugih. Time što tražimo pravno reguliranje istospolnih zajednica, mi ne razaramo društvo”, poručio je na kraju mimohoda aktivist Boris Milićević.

Tijekom Parade ponosa promet u središnjim gradskim ulicama bio je zaustavljen, a uz jake policijske snage angažirani su i zaštitari.

Time Sarajevo ostaje zadnji glavni grad Euope, koji još nije imao službeni gay pride.
Bilo je nekih pokušaja ranije, neslužbenih, no završili su prijetnjama i uperenim prstima. Posljednji pokušaj napali su pripadnici jedne nove subkulture, također manjinske , u BIH društvu. Vehabijske. Što je čudno jer bi se svi manjinski pokreti trebali međusobno podupirati.

Recimo BIH kad govori o zemljama koje su navodno “iza nje” često spominje Albaniju. No u Albaniji je LGTB pride uspješno održan u Tirani. Isto je i s Minskom u Bjelorusiji. Dakle Sarajevo ostaje posljednje europsko sjedište koje nema snage održati LGTB pride.