Papu Franju dočekat će najveći crkveni zbor u povijesti BiH

Uz više desetaka tisuća vjernika papu Franju, 266. poglavara Katoličke crkve, pjesmom će dočekati i najveći crkveni zbor u povijesti BiH, piše današnji ”Večernji list”.

Oko 1650 pjevača nalazit će se na pozornici uz tribinu, na desnoj strani od oltara, te će liturgijsko-crkvenim pjesmama ‘‘Tu es Petrus’‘, ‘‘Uđite s hvalama’‘, ‘‘U danima njegovim’‘, ‘‘Aleluja’‘, ‘‘Izvore vode žive’‘, ‘‘Amen’‘, ‘‘Agnus Dei’‘, ‘‘Panis angelicus’‘, ‘‘Zdravo tijelo’‘, ‘‘Priđi puče pobožni’‘ i ‘‘Zdravo, Djevo’‘ uveličati jednu od najvećih svečanosti u poslijeratnoj BiH. A najvećim crkvenim zborom u BiH dirigirat će velečasni Marko Stanušić. On je ujedno i voditelj Katedralnog mješovitog zbora ‘‘Josip Stadler’‘, bogoslovnog zbora ‘‘Stjepan Hadrović’‘, zbora ‘‘Koralisti’‘, kao i tamburaškog sastava, a uz to na Katoličkom bogoslovnom fakultetu predaje Osnove gregorijanskog pjevanja i Crkvenu glazbenu kulturu, stoga je jasno zbog čega mu je pripala čast da vodi jedan ovako veličanstven zbor.

” Odmah smo se dali na posao početkom godine kada smo saznali da Papa dolazi u BiH. Izabrali smo što veći broj pjevača i želimo da svi oni budu aktivni sudionici na svetoj misi, a ne pasivni promatrači” kaže vlč. Marko Stanušić.

Naglasio je da su pjesme birane tako da ih i pjevači osrednjih zborova mogu vrhunski otpjevati.

”Radi se o prelijepim vjerskim pjesmama koje su s pozornošću izabrane i svi ih pjevači uz nešto više truda mogu kvalitetno otpjevati” kaže vlč. Stanušić, ističući kako je najveća čast za jednog crkvenog pjevača pjevati na misi koju vodi papa Franjo, vrhovni svećenik na zemlji i poglavar Katoličke crkve.

Na repertoaru će se naći gregorijanski koral. polifonija, pučka popijevka i sveta orguljska glazba, a zbor će u određenim pjesmama pratiti i Vojni orkestar Oružanih snaga BiH.

Velečasni Stanušić otkriva i da će pjevači najvjerojatnije biti u crno-bijeloj odjevnoj tehnici, te sa šalovima u bojama papinske zastave. Uz pjevače iz čitave BiH, prijavilo se i desetak zborova iz Hrvatske: iz Zagreba, Đakovačko-osječke nadbiskupije, a najviše iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Dio velikog crkvenog zbora će biti i Ekumenski muški zbor katedrale u Beogradu, piše „Večernji list’‘.

A papu Franju građani BiH, uz tradicionalne, dočekuju i uz nove vjerske pjesme. Band Aid objavio je pjesmu ‘‘S papom Franjom mir dolazi’‘ koju je napisao Luka Balvan. U pjesmi sudjeluju: Jacques Houdek, Nina Badrić, Đorđija Palić, Alan Hržica, Marija Husar Rimac, Kornelija Palić, Luka Balvan, Elizabeta Palić, Nebojša Buhin i Saša Miočić. Podsjetimo, moto pod kojim će biti održan pohod Svetog Oca Franje u BiH 6. lipnja glasi ‘‘Mir vama’‘. Sam papa Franjo dao je poticaj motu jer je i sam najavio da je cilj njegova posjeta ohrabrenje procesa izgradnje trajnog mira i zajedništva u BiH.

”To su bile i Isusove riječi kada se obratio svojim učenicima nakon što je uskrsnuo jer su njegovom pojavom bili malo uplašeni. To ima određenu simboliku, živimo u nesigurnom vremenu i treba jedno takvo ohrabrenje svim ljudima u BiH, a posebno nama katolicima” kazao je ranije kardinal Puljić.