Papini misionari milosrđa dijelit će oprost za grijeh pobačaja

Papini misionari milosrđa moći će dati oprost za grijeh pobačaja – kazao je nadbiskup Rino Fisichella na konferenciji za novinare u Vatikanu. Predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije govorio je o detaljima Svete godine milosrđa te je predstavio logo i geslo jubileja. Izvanredna sveta godinu počinje 8. prosinca ove godine, na blagdan Bezgrešnoga začeća, a bit će zaključena 20. studenoga 2016., na blagdan Krista Kralja, piše Večernji list.
– Papini „misionari milosrđa” trebaju biti strpljivi svećenici koji razumiju ljudsku krhkost te su u propovijedanju i sakramentu ispovijedi spremni izraziti ljubavlju ispunjenu blagost Dobroga Pastira – objasnio je Fisichella. Misionari milosrđa moći će dati oprost za grijeh pobačaja, no pod kojim uvjetima?
– Pod svim uvjetima. Pobačaj je grijeh za koji već sada biskup može na vlastitu inicijativu udijeliti oprost u biskupijama te tu mogućnost davanja oprosta povjeriti ispovjedniku ili drugim svećenicima. U ovom slučaju papa tu mogućnost povjerava misionarima – objasnio je Fisichella. Papini su misionari milosrđa novost, a oprost će nakon ispovijedi moći će dobiti ne samo žene koje su pobacile nego i liječnici, zdravstveni djelatnici i ostale osobe koje su surađivale u abortusu.
Inače, jubilej milosrđa ne želi biti Veliki jubilej 2000. godine. Papina je želja da se ova sveta godina proslavi i u Rimu i u mjesnim crkvama.
– Prvi put u povijesti jubileja bit će to prigoda da pojedine biskupije otvore svoja vlastita sveta vrata, vrata milosrđa, bilo u katedrali, u crkvi posebnoga značaja ili pak u svetištu važnom za hodočasnike – kazao je mons. Fisichella.
To znači da će, primjerice, u Hrvatskoj moći biti otvorena sveta vrata u Zagrebačkoj katedrali te u crkvama pojedinih biskupija, ali i u svetištima koja pohode brojni vjernici.
Ova Sveta godina milosrđa drugačija je od uobičajenog obrasca jubileja koji se obilježavaju svakih 50 ili 25 godina. Dva su izvanredna jubileja proglašena na godišnjice Kristova otkupiteljskog čina (1933. i 1983. godine), dok je ovaj jubilej posvećen jednoj temi – milosrđu.