Published On: Sub, stu 29th, 2014

Papa u Turskoj: Vojni odgovor neće biti dovoljan za konačno rješenje

Vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franjo, koji boravi u posjeti Turskoj, izjavio je da je Turska pokazala jednu velikodušnost, primivši veliki broj izbjeglica, iako je izravno pogođena dramatičnom situacijom koja se događa oko njenih granica, javlja Anadolija.

Papu Franju je u Ankari primio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. Nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata održana je zajednička konferencija za novinare.

“Imamo potrebu za dijalogom, jer imamo mnogo zajedničkih vrijednosti. U isto vrijeme, ovaj dijalog mora biti koristan, mirno dajući vrijednost razlikama i iz njega se mora izvući pouka. Napore za izgradnju kvalitetnog mira moramo sa strpljenjem voditi naprijed”, kazao je papa Franjo, dodavši kako se taj mir mora izgraditi na ciljevima i poštivanju temeljnih ljudskih prava koja su povezana s ljudskim dostojanstvom.

“Turska je pokazala jednu velikodušnost, primivši veliki broj izbjeglica i izravno je pogođena ovom dramatičnom situacijom, koja se događa oko njenih granica. Moralna je obaveza međunarodne zajednice pomoći izbjeglicama. Ono što je potrebno pored te humanitarne obveze, jeste to da se ne ostaje ravnodušan prema razlozima zbog kojih je nastala ova tragedija”, rekao je on.

Ukazavši na činjenicu da se terorističke aktivnosti nastavljaju na području Sirije i Iraka, papa Franjo je poručio da se krše osnovna ljudska prava, a nad manjinskim grupama se vrše progoni.

“Ne samo kršćani i jezidi, tisuće ljudi napušta svoje kuće i domovinu kako bi spasili život i ostali vezani za svoju vjeru”, kazao je Papa i dodao da vojni odgovor neće biti dovoljan za konačno rješenje.

Papa Franjo je poručio da je potreban napor zasnovan na međusobnom povjerenju te da će on kao takav omogućiti trajni mir i bit će djelotvoran.

“On će biti djelotvoran ako naše izvore ne budemo usmjerili ka oružju, nego prema borbama dostojnim čovjeku, borbi protiv gladi i bolesti, borbi za održivi razvoj, zaštiti stvorenog te borbi protiv siromaštva, koje ne manjka ni u modernom svijetu i koje je prisutno u različitim formama”, rekao je papa Franjo.

/AA/HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare