Published On: Uto, stu 25th, 2014

Papa u Strasbourgu snažno podržao članstvo balkanskih zemalja u EU

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izjavio je da bi članstvo zemalja Balkana u Europskoj uniji (EU) moglo biti odgovor na želju za mirom u regiji koja je mnogo pretrpila tijekom posljednjih sukoba, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru posjete francuskom gradu Strasbourgu papa Franjo je govorio u Europskom parlamentu, a tom prilikom se dotaknuo problema koji su danas prisutni na tlu Europe poput stare populacije, nezaposlenosti, ljudskih prava, životne okoline, terorizma te problema imigranata.

On je kazao kako je ipak najveći problem današnje Europe usamjenost i starost te kako su i starci, ali i mladi ljudi vremenom sve usamljeniji. Prema njegovim riječima, samoća i vremenom sve prihvaćeniji samostalni način života su rezultati ekonomske krize.

“Europa danas liči na staricu koja je izgubila svu svoju energiju i plodnost”, kazao je on.

Papa Franjo se u svom govoru dotaknuo i stanja balkanskih zemalja, kazavši da bi njihovo članstvo u Europskoj uniji moglo biti  i odgovor biti odgovor na želju za mirom u regiji koji je mnogo pretrpio tijekom posljednjih sukoba.

“”Svijest o vlastitom identitetu potrebna je za ulazak u pozitivan dijalog sa zemljama koje su izrazile želju da postanu dio EU-a u budućnosti. Pri tome posebno mislim na one na Balkanu, za koje bi članstvo u EU-u moglo biti odgovor na želju za mirom u regiji koja je puno patila u proteklim sukobima. Svijest o identitetu je također neophodna za odnose sa ostalim susjednim zemljama, posebno onim koje graniče na Mediteranu, od kojih mnoge trpe zbog unutrašnjih sukoba, pritiska religijskog fundamentalizma i realnosti globalnog terorizma”, rekao je papa Franjo.

Papu Franju u Europskom parlamentu je dočekao predsjednik parlamenta Martin Schulz, a održao je sastanak i sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Nakon govora u Vijeću Europe papa Franjo će okončati posjetu Francuskoj.