Papa poziva Izraelce i Palestince da okončaju spiralu smrti

Papa Franjo pozvao je Izrael i Palestince na dijalog u potrazi za mirom i osudio nedavno nasilje u regiji. Nakon nedjeljne molitve Angelusa u Rimu Papa je rekao da je jako ožalošćen zbog vijesti o ubijenim Palestincima u izraelskim protuterorističkim operacijama i smrti izraelskih Židova u napadu na sinagogu u petak.

“S velikom boli slušam vijesti koje dolaze iz Svete zemlje. Spirala smrti, koja raste svakim danom, ubija ono malo povjerenja koje postoji između ova dva naroda”, rekao je.

“Pozivam dvije vlade i međunarodnu zajednicu te ih molim da odmah, bez gubljenja vremena, pronađu druge puteve, koji uključuju dijalog i iskreno traženje mira”, dodao je Papa.

Netanyahu: Odgovorit ćemo snažno, brzo i precizno
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je snažan, brz i precizan odgovor na napad na sinagogu u predgrađu Jeruzalema, a izraelska vojska poslala je još vojnika na okupiranu Zapadnu obalu.

Napad u Jeruzalemu uslijedio je nakon izraelske vojne operacije u gradu Jeninu na Zapadnoj obali u četvrtak u kojoj je ubijeno devet Palestinaca, uključujući sedam naoružanih napadača, i prekogranične vatre između Izraela i Gaze u petak. Najmanje 30 Palestinaca, militanata i civila, ubijeno je na Zapadnoj obali od početka siječnja./HMS/

more recommended stories