Papa postavio prvu ženu na visoku diplomatsku dužnost

Papa Franjo imenovao je danas prvu ženu na visoku dužnost u Državnom tajništvu, diplomatskom i administrativnom središtu Vatikana kojim dominiraju muškarci.

Talijanska laikinja Francesca Di Giovanni preuzet će novoosnovani položaj u Uredu za odnose s državama gdje će biti podtajnica, odnosno jedna od dvoje zamjenika ministra vanjskih poslova, prenosi Hina.

Svećenici smiju biti samo muškarci

Rimokatolička crkva ređenje za svećenike dopušta samo muškarcima, a žene su tradicionalno bile na marginama administracije.

No ženske udruge, uključujući krovnu organizaciju rimokatoličkih časnih sestara, već dugo pozivaju Papu da imenuje više žena na visoke dužnosti u vatikanskoj birokraciji.

Pozivaju se na podatak da više od polovice od 1,3 milijarde katolika čine žene i da je ženskih redovničkih vjerskih redova tri puta više nego muških.

Vatikan je priopćio da će Di Giovanni biti zadužena za multilateralne odnose u Državnom tajništvu, u kojem radi od 1993. Riječ je o 66-godišnjoj stručnjakinji za međunarodno pravo i ljudska prava.

Papa je lani imenovao prve četiri savjetnice Biskupske sinode

Vatikan, suverena država okružena Rimom, ima diplomatske odnose s više od 180 zemalja.

Unatoč Papinom obećanju da će na visoke položaje u Vatikanu imenovati više žena, Di Giovanni se priključuje skupini od tek nekoliko njih.

Najutjecajnije su Barbara Jatta, šefica Vatikanskih muzeja, i Christiane Murray, zamjenica šefa ureda za odnose s javnošću.

Papa je prošle godine imenovao prve četiri žene savjetnice Biskupske sinode, institucije osnovane prije 50 godina, radi pripreme važnih sastanaka biskupa koji se o različitim temama održavaju svakih nekoliko godina.