Papa popio čaj od koke

Papa Franjo nastavlja rušiti  tabue pa je tako na letu do Bolivije popio čaj od koke, kamilice i sjemena anisa – tradicionalni lijek za mučninu.
Papa je iz Ekvadora stigao na najvišu aerodrom na svijetu “El Alto”, pa su mu domaćini pripremili napitak koji olakšava privikavanje na nesvakidašnje uvjete na nadmorskoj visini od 4.000 metara.
Iako se biljka koka koristi kao glavni sastojak u proizvodnji kokaina, za ljude koji naseljavaju Ande to je sveta biljka, čije listove žvaču ili stavljaju u čaj vijekovima zbog ljekovitih svojstava.
Lokalno stanovništvo čvrsto brani poziciju koke u svojoj kulturi, a među njima je i papin domaćin, predsjednik Evo Morales.
Jedan od članova posade u papinom zrakoplovu potvrdio je da je papa popio “trimat”, koji je ponuđen i novinarima na letu.
Kako piše britanski “Guardian” , papa nije odavao dojam nekoga tko ima probleme s visinom kada je izašao iz zrakoplova i dao svoju prvu izjavu.
Prije desetak dana je objavljeno da je poglavar Rimokatoličke crkve izrazio želju i žvakati list koke u Boliviji, a iz Vatikana je poručeno da će “papa tu odluku donijeti sam”.
Papa je stigao u Boliviju u okviru turneje po najsiromašnijim zemljama Južne Afrike, a nakon Ekvadora i Bolivije, posjetiće i Paragvaj.